20

Hermien, de Houdini onder de koeien, is gevangen

De nationale troetelkoe is na bijna twee maanden van vrijheid weer gevangen. Hermien, zoals de limousin is gedoopt door buurtbewoners, ontsnapte begin december samen met haar zus toen ze de veewagen in moest om naar de slager afgevoerd te worden. De zus werd al snel weer gevangen maar Hermien trok de bossen in en bleek sindsdien ongrijpbaar. Het dier is uitzonderlijk slim en wist steeds aan politie, dierenartsen met verdovingsgeweren en zelfs jagers te ontkomen. Overdag hield ze zich al weken schuil in de bossen nabij Letteke, maar zodra het donker werd dook zij op in de schuur met jongvee van een veehouder in de buurt, op zoek naar voedsel. Zo ook vanavond, waar ze werd opgewacht door een heel team van mensen. Het AD schrijft:

Hoewel Hermien niet naar de stal kwam, dook ze vandaag wel in de verte op. In tegenstelling tot andere keren rende ze nu niet weg maar bleef ze langere tijd staan. Met een gericht schot uit een verdovingsgeweer werd ze rond 20.00 uur in één keer geraakt om daarna na enkele minuten in elkaar te zakken. Het rund werd met matten een veewagen ingesleept en afgevoerd. ,,Ik ben erg blij dat Hermien is gevangen. Het kon niet langer meer zo, want sinds maandag liep ze ook op de weg. Het werd te gevaarlijk”, reageerde eigenaar Herman Jansen. Morgen gaat Hermien naar een rusthuis.

Na de spectaculaire ontsnapping van Hermien werd op social media onder hashtags als #MeKoe en #FreeHermien actie gevoerd om Hermien van de wisse dood te redden. Met hulp van onder meer activiste Anne Fleur Dekker en de Partij voor de Dieren wil Hermien werd geregeld dat Hermien oud mag worden in een opvangcentrum voor geredde runderen.

cc-foto: domainedubuchou

Geef een reactie

Laatste reacties (20)