Laatste update 22 juli 2016, 12:24
35

‘Hero Brinkman liet studente willens en wetens opdraaien voor misdrijf’

In De Kennis van Nu is te horen hoe het oud-PVV Kamerlid als rechercheur een studente naar een bekentenis toepraat en een andere betrokkene wegstuurt ... Zaak is uiteindelijk geseponeerd

Hero Brinkman, oud-Tweede Kamerlid voor de PVV, heeft in zijn functie als rechercheur zijn best gedaan om een 23-jarige Amsterdamse studente op te laten draaien voor een ernstig misdrijf. Willens en wetens. Het NTR-programma De Kennis van Nu zendt woensdagavond een aflevering uit waarin te horen is hoe Brinkman de studente zover krijgt dat zij erin gaat geloven de dader te zijn van een mishandeling. Een andere betrokkene en – mogelijk – de daadwerkelijke dader, die zich later bij de politie meldt, krijgt te horen dat zij het niet kan zijn.


In De Kennis van Nu is woensdagavond te horen hoe Brinkman en een collega-rechercheur de studente in november vorig jaar tijdens een verhoor naar een valse bekentenis toe praatten. Brinkman wist dat zij de dader niet kon zijn, maar wilde haar er toch voor laten opdraaien.

Een andere betrokkene die later bij de politie een bekentenis komt afleggen, wordt zelfs weggestuurd. De betrokkene krijgt te horen dat ‘er maar één verdachte in de zaak kan zijn’. Na onderzoek door het Maastricht Forensic Science Institute wordt een vernietigend rapport opgesteld over de gang van zaken, waarna de zaak is geseponeerd.

De Kennis van Nu wordt woensdagavond om 19.20 uitgezonden op NPO 2

NOS: ‘Strafzaak mislukt door dubieus verhoor’

Geef een reactie

Laatste reacties (35)