192

Hero krabbelt terug: PVV wil best sponsors bekend maken

Brinkman, nummer 2 van de PVV, zei eerder de boete van 25.000 euro voor lief te zullen nemen, zolang de donateurs maar geheim blijven

UPDATE De PVV zal toch gewoon een jaarverslag inleveren waarin staat van wie de beweging giften heeft ontvangen, meldt Trouw. Eerder pochte PVV’er Hero Brinkman dat deze regel aan de spreekwoordelijke laars gelapt zou worden.

Eerder
Hero Brinkman, Tweede Kamerlid voor de PVV, verkondigde woensdagavond dat zijn partij zich niet zou houden aan de verplichting een jaarverslag in te leveren waarin staat welke giften de partij heeft ontvangen. De partij betaalt liever een boete van 25.000 euro, dan dat het openbaar maakt wie de donateurs zijn. Dat meldt onder meer de Volkskrant.

Het kabinet wil politiek partijen verplichten giften boven de 4500 euro openbaar te maken. Gedoogpartij de PVV is fel tegenstander van het wetsvoorstel, dat woensdag in de Kamer werd besproken. Brinkman noemt de wet zelfs een ‘anti-PVV-wet’, omdat zijn partij de identiteit van de donateurs liever geheim wil houden. Ook als daar een hoge prijs mee gemoeid is.

Brinkman kondigde in de Kamer aan de mazen van de wet te zullen opzoeken om onder de verplichting uit te kunnen komen. Zo opperde hij dat zijn partij zelfs geld zou kunnen ‘vinden’. Als de eigenaar niet binnen een jaar komt opdagen, is het geld dan van de PVV.

D66 herinnerde minister Spies (Binnenlandse Zaken) eraan dat de PVV er makkelijker onderuit kan komen door een boete van 25.000 euro te betalen. Spies denkt dat geen enkele partij dat bedrag zal willen betalen, maar trekt nu toch aan het kortste eind.

Trouw: PVV gaat jaarverslag met giften toch inleveren

De Volkskrant: PVV neemt fikse boete voor lief

cc-foto: Roel Wijnants

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (192)