9

‘Herovering van Mosul op IS voorbereid voor voorjaar’

VS traint nieuwe veiligheidstroepen voor offensief ... 'IS heeft probleem met werven nieuwe strijders'

De op één na grootste stad van Irak, Mosul, is de grootste stad in het door IS uitgeroepen kalifaat. Vorig jaar juni werd de stad op de grens met Oost-Syrië door strijders van IS veroverd, waarna veel inwoners onder wie christenen, soennieten en Koerden op de vlucht sloegen. De door de VS geleide coalitie tegen IS en het Iraakse leger bereiden een offensief voor om de stad dit voorjaar weer terug te veroveren op de jihadisten, meldt de Wall Street Journal.

De coalitie valt regelmatig doelen in Mosul aan. Afgelopen woensdag werden nog 16 doelen in de stad bestookt. De VS wil hiermee de aanvoer van IS-troepen en wapens tussen Syrië en Irak belemmeren.

Offensief
Eén van de opperbevelhebbers van het Amerikaanse leger, Generaal Austin, zegt dat de troepenmacht dit voorjaar uit Irakese militairen, Koerdische Peshmerga-strijders en soennitische strijders zal bestaan. Deze laatste groep wordt getraind door de VS.

Militaire functionarissen zeggen dat de VS op vier verschillende plekken nieuwe Iraakse veiligheidstroepen aan het opleiden zijn. Deze troepen worden ingezet om de ervaren militairen te vervangen, die zo worden vrijgemaakt om deel te nemen aan de geplande herovering van Mosul. De twee Iraakse divisies die het offensief gaan leiden, worden volgens Austin ook vier tot zes weken getraind in voorbereiding op het offensief.

‘Probleem met werven strijders’
IS heeft nog veel gebieden in noorden en westen van Irak in handen, maar de Koerden hebben ook al veel terug veroverd. Koerdische media melden dat Peshmerga-strijders verschillende dorpen rond Mosul hebben heroverd. Deze week zouden er 200 IS-strijders gedood zijn bij gevechten rond Mosul en aan het Dijila-front, aldus de Volkskrant. Volgens generaal Austin heeft IS moeite nieuwe strijders te werve.

Cc-foto: The U.S. Army

Geef een reactie

Laatste reacties (9)