104

Herrezen Charlie verricht echte wonderen

Update: Charlie Hebdo donderdag niet verkrijgbaar in Nederland ... Terroristen dachten satirisch weekblad te vermoorden maar het leeft als nooit tevoren ... Miljoenenoplage woensdag in Frankrijk binnen uren uitverkocht

De nieuwste editie van Charlie Hebdo, die gedrukt is in een recordoplage van 5 miljoen exemplaren, is in Frankrijk binnen enkele uren uitverkocht. Op de kiosken ontstond woensdagochtend een run, op online marktplaatsen werd geprobeerd een slaatje te slaan uit de enorme vraag. Het nummer dat in de kiosk 3 euro kost wordt door handelaren op Ebay voor honderden euro’s te koop aangeboden.


Updates onderaan de tekst
De NOS meldt:

Doordat het blad in etappes wordt gedrukt, kregen sommige krantenverkopers minder exemplaren dan gebruikelijk in de ochtend. Dat leidde tot snelle uitverkopen. Een krantenverkoper op station Gare du Nord zei dat de 200 exemplaren die hij had gekregen binnen een kwartier weg waren. Het blad is wel dunner dan normaal. Deze editie bestaat uit acht pagina’s terwijl het er normaal zestien zijn. Ook is dit nummer voor de komende twéé weken, in plaats van één. En het blad is in zes talen beschikbaar, waaronder Engels, Arabisch en Turks.

Het blad bevat cartoons en cynische commentaren waarin zoals te verwachten viel de spot wordt gedreven met islamitische godsdienstwaanzin, extreemrechts en politici. Op de cover staat de profeet Mohammed die roept ‘Alles is vergeven’. In een redactioneel commentaar staat dat het blad de afgelopen week meer wonderen heeft verricht “dan alle heiligen en profeten bij elkaar”.

De Volkskrant:

Alle inkomsten uit de verkoop van Charlie Hebdo komen direct ten goede aan het blad zelf, dat het de afgelopen jaren financieel moeilijk had. Ook distributeurs hebben aangekondigd hun deel van de inkomsten uit de verspreiding van Charlie Hebdo aan het blad te doneren.

Op online marktplaatsen proberen op winst beluste lieden een slaatje te slaan uit de grote vraag. Daarnaast trachten tal van figuren de kreet ‘Je suis Charlie’ als merknaam te registreren, tot groot verdriet van de bedenker.

Winst is er ook voor de politiek. De uiterst impopulaire Franse president François Hollande – zondag riepen demonstranten in Parijs toen het even ging regenen ‘Hollande is gearriveerd!’ – krijgt veel lof voor zijn aanpak van de terreurdaad. Zijn populairiteit steeg 5 punten.

Ondertussen werd een andere omstreden Franse komiek opgepakt. Het Laatste Nieuws:

De Franse komiek Dieudonné M’bala M’bala is vandaag gearresteerd op verdenking van verheerlijking van terrorisme, nadat hij zichzelf had vergeleken met de man die vorige week vier mensen doodschoot en gijzelde in een Joodse supermarkt in Parijs. De komiek is gehoord in zijn woning in Eure-et-Loir.

Dieudonné stelt dat het om een verkeerd bergepen grap gaat.

Update 19:15
Een Turkse rechtbank heeft de autoriteiten bevolen tot een blokkade van sites die de cover van de laatste Charlie Hebdo gepubliceerd hebben vanwege de afbeelding van Mohammed. Volgens persbureau Anadolu zou die beslissing, na veel ophef en een klacht, zijn genomen door een rechtbank in de stad Diyarbakir, in het zuiden van Turkije.

Update donderdag 08:40 – Charlie Hebdo niet in Nederland

De eerste editie na de aanslag, met op de cover een verdrietige Mohammed en de tekst ‘tout est pardonné’ (alles is vergeven), is niet zoals gepland op donderdag in Nederland verkrijgbaar. Er zouden vandaag 500 exemplaren verkocht worden via zestig tot tachtig verkooppunten. Het is voor de distributeur niet duidelijk waar de levering is gebleven.

Geïnteresseerden verzamelden zich donderdagochtend vroeg bij verschillende kiosken. Op Schiphol stond een tiental kopers klaar om 06.00 uur toen de winkel open ging, maar zij moesten teleurgesteld worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (104)