56

Herstel woningmarkt zet door

Huizenprijzen stijgen ook dit kwartaal weer, wel groot verschil tussen regio's

Het herstel van de woningmarkt in Nederland zet door. Dat meldt onder meer dagblad Trouw op basis van cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) Zo zijn de huizenprijzen in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,5 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. In het eerste kwartaal van dit jaar zette de stijging al in met 1 procent. Bovendien werden er in geen enkel kwartaal zoveel huizen verkocht als in de afgelopen drie maanden, sinds het beging van de crisis in het najaar van 2008.

Ger Hukker, NVM-voorzitter legt tegenover het ANP uit:

Veel consumenten hebben de aankoop van hun woning lange tijd uitgesteld, waardoor er nu een soort prop van de markt schiet. Er is sprake van een inhaalvraag die wordt versterkt door nieuwe beleidsmaatregelen als de starterslening en het versoepelde schenkingsrecht.

Volgens hem draagt ook het strengere huurbeleid met hogere huurprijzen en de lage hypotheekrente bij aan het herstel van de woningmarkt.

De NVM waarschuwt echter voor te veel optimisme. Zo zouden de huurprijzen nog altijd ver onder het niveau liggen van voor de crisis. Een aantal van de effecten die de woningmarkt nu extra aanjagen is bovendien slechts tijdelijk. Ook vindt het herstel voornamelijk plaats in de grote steden, niet op het platteland. Door strenge kredieteisen van banken wordt de vraag naar woningen volgens de NVM nog tegengewerkt.

Trouw: Groei op de woningmarkt houdt aan

cc-foto: Alix Guillard

Geef een reactie

Laatste reacties (56)