Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hersteloperatie genitale verminking nog altijd niet vergoed

  •  
16-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
surgery-1807541_1280
Vrouwen die na genitale verminking een hersteloperatie willen laten uitvoeren , moeten die nog altijd zelf betalen. Hoewel toenmalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers de belofte deed dat die operatie vergoed zou worden via het basispakket, is daar tot op de dag van vandaag niets van terecht gekomen. PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen dringt er nu bij de opvolger van Schippers, minister Bruno Bruins, op aan het alsnog voor 1 januari te regelen.
Het ministerie legt op haar beurt de schuld bij artsen. Er moet een richtlijn komen voor de behandeling, zodat een vergoeding vanuit het basispakket mogelijk kan worden. Al vier jaar lang zijn gynaecologen en plastisch chirurgen hierover in discussie. Inmiddels zou er nu een conceptplan zijn, dat voor het eind van het jaar tot een oplossing moet leiden. Naar schatting zijn zo’n 200 miljoen vrouwen wereldwijd besneden. In Nederland gaat het om ongeveer 29.000 vrouwen die een besnijdenis hebben ondergaan.
Bron: Trouw
Cc-foto: Sasint
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.