164

Hervormde scholen verbannen Sinterklaasjournaal vanwege witte wieven

Heksen, geesten en magie zouden niet bij identiteit school passen

Een aantal hervormde scholen in Barneveld en Nijkerk verbannen het Sinterklaasjournaal. Dat doen ze omdat in de vorige uitzending de mythische wezens ‘witte wieven’ voorkwamen en die zouden niet passen bij hun identiteit. Dat meldt het AD donderdag.

Het werd al eerder bekend gemaakt dat veel ouders klaagden over kinderen die bang zouden worden van de witte wieven.  In het AD reageert Jan Blonk van Hervormde Schoolvereniging Nijkerk en vertelt hij waarom hij na lang wikken en wegen besloten heeft het programma niet meer te laten zien: 

Het is pedagogisch niet verantwoord om enge verhalen over geesten te tonen in een programma waar ook kleuters naar kijken.”

Boeken en films met magische elementen zoals Harry Potter of Dolfje Weerwolfje zijn op veel hervormde scholen niet toegestaan. Eerder dit jaar publiceerde Trouw een opinie van schrijver Wieke Oordt die zich afvroeg of bepaalde scholen wel door de overheid gefinancieërd zouden moeten worden. 

Een aantal van mijn boeken komt er op bepaalde scholen niet in, omdat er magische verhaalelementen in zitten, zoals een jongen die een toverpotlood bezit. Omdat ouders, leerkrachten en/of directie er ‘moeite mee hebben in verband met hun geloofsovertuiging’. ‘Toveren’ kan alleen hun god. Scholen hebben in ons land het recht en de vrijheid zelf te kiezen met welke boeken ze hun kinderen in aanraking laten komen. Ik ben voor die vrijheid. Ik ben voor dat recht. Maar waarom moet dat soort scholen gefinancierd worden uit algemene middelen?

cc foto: Hans Splinter

Geef een reactie

Laatste reacties (164)