20

Het Binnenhof: ‘Een labyrint van achterkamertjes’

Frans Weisglas pleit in Buitenhof voor verkiezingen Eerste en Tweede Kamer op dezelfde dag

Het kabinet moet zaken doen met de oppositie omdat de kabinetspartijen (VVD en PvdA) in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben. Wetsvoorstellen kunnen daardoor niet “automatisch” doorgang vinden. Volgens voormalig Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) betekent dit dat het Binnenhof ‘een labyrint van achterkamertjes’ wordt. Die uitspraak deed hij zondag in het programma Buitenhof.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Weisglas verwijst hiermee naar het akkoord dat het kabinet met D66, ChristenUnie en de SGP heeft gesloten over de hervorming van de woningmarkt. De oud-voorzitter van de Tweede Kamer benadrukte ook dat kabinet-Rutte II in feite een minderheidskabinet is, doordat het in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Het kabinet zou te snel zijn geformeerd, om te verdoezelen dat het eigenlijk geen gezamenlijke visie heeft. 

Weisglas vindt het een goede ontwikkeling dat het kabinet steeds met de Tweede Kamer moet overleggen en onderhandelen, in plaats van te regen met een dichtgetimmerd regeerakkoord. Hij pleit er echter wel voor dat dat in alle openheid gebeurt. Bovendien, zo meent Weisglas, had het kabinet niet alleen met de Tweede Kamerfracties moeten overleggen, maar ook met de Eerste Kamer, omdat daar het probleem ligt. Senatoren hadden bij het overleg rondom de hervorming van de woningmarkt betrokken moeten worden.

Om in de toekomst minderheidskabinetten te voorkomen is het volgens Weisglas een goed plan om de Eerste en Tweede Kamerverkiezingen voortaan op dezelfde dag te laten vallen.

De redactie van Joop organiseerde onlangs een debat in de Rotterdamse Arminiuskerk over de inrichting van onze democratie, met onder meer Maurice de Hond, Ewout Klei en Gerard Drosterij. Uitgangspunt was: Voor een democratisch land heeft de Nederlandse kiezer wel heel erg weinig zeggenschap via het stembiljet. We kennen geen referenda, we kiezen de premier niet, we kunnen geen voorkeur laten merken voor een bepaalde coalitie en de Eerste Kamer kiezen we ook al niet direct. Op lokaal niveau is het niet veel beter: we kiezen de burgemeester niet en evenmin de wethouders of de kleur van het college. Kortom, de Nederlandse burger kan amper invloed uitoefenen op de regerende machten. Dat was misschien logisch in de 19e eeuw maar kan dat in de 21e eeuw niet beter? En hoe dan? 

Heb jij hier ideeën over? Laat ze achter in een reactie!

Geef een reactie

Laatste reacties (20)