44

‘Het eerlijke verhaal is domme zet’

Oh Oh Den Haag over de verkiezingscampagne van de PvdA ... Geïrriteerde Samsom last twitterpauze in ... Van Jole geeft stemadvies

De PvdA wil campagne voeren met het eerlijke verhaal maar een politicus die eerlijk wil blijven heeft nu eenmaal heel weinig te vertellen en dat is desastreus voor de campagne, stelt Francisco van Jole. “Rutte beloofde veel meer tijdens de campagne dan Samsom maar heeft er nu minder last van.”


In Oh, oh Den Haag bespreken de eindredacteur van Joop en parlementair redacteur van P&W Peter Kee de Haagse politiek. Dit keer de campagne van de PvdA voor de Europese verkiezingen en het gemoed van Diederik Samsom.

Volgens Van Jole is de inzet van de campagne – meer werkgelegenheid – goed maar blijft de boodschap veel te vaag. “Paul Tang kwam bij het NOS-debat niet verder dan de belofte dat hij zich zou inzetten voor meer werk.” Andrew Makkinga, die ook aan tafel zat bij De Nieuws BV wierp tegen dat het goed is om niet mee te gaan in populisme en het anti-EU-geluid. Van Jole stelde dat opvallend veel partijen een anti-EU campagne voeren. “Maar het Europees parlement kan helemaal niet beslissen of Nederland uit de EU stapt. Daarom mijn stemadvies: Als u tegen Europa bent moet u niet gaan stemmen.”

Peter Kee ging in op de geprikkeldheid van Samsom. “Hij dacht het kinderpardon goed geregeld te hebben maar dat komt nu toch weer terug. Daar is hij heel gevoelig voor.”

Van Jole wees er op dat Samsom een twitterpauze heeft ingelast nadat iemand de vergelijking trok tussen de uitvoering van het kinderpardon en het lot van Anne Frank die werd omgebracht in een nazi-concentratiekamp. “Samsom moet beseffen dat Twitter ook een open riool is waar je soms gewoon overheen moet stappen. Wij hadden laatst ook al een akkefietje met hem over een cartoon. Je moet als politicus niet gaan discussiëren over cartoons.”

Kee gaat ook in op de desastreuze peilingen voor de partij. Volgens Maurice de Hond weet de PvdA nog maar anderhalve zetel binnen te halen. Kee: “De grote vrees ids dat Sander Terphuis met voorkeurstemmen wordt gekozen en dan misschien samen met Agnes Jongerius in het parlement komt.” Van Jole: “Die peilingen kunnen ook voor een ander resultaat zorgen. Nu staan ze op 1 zetel, als ze er dan straks 2 halen kan Samsom zeggen dat het aantal stemmen toch maar mooi verdubbeld is. Dat is het ook een eerlijk verhaal en er klopt geen klote van.”

Geef een reactie

Laatste reacties (44)