Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het failliet van Rutte

  •  
23-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
rutte300_11.jpg
D66-leider Alexander Pechtold: Rutte heeft slappe knieën... Europese politici en ambtenaren zijn besluiteloosheid Nederlandse premier zat:  Mark Rutte zegt 'nee' tegen alles
De afgelopen dagen hebben de Europese ministers van Financiën vergaderd over de eurocrisis en hoe deze op te lossen. Ideeën zijn er voldoende. Zo wil Duitsland bijvoorbeeld een politieke unie. In de zoektocht naar een oplossing is er echter een groot probleem: Mark Rutte. De Nederlandse premier durft geen besluiten te nemen op Europees vlak vanwege de aankomende verkiezingen. Europa is dan het voornaamste thema. Tot irritatie van Europese politici en ambtenaren zegt hij ‘nee’ tegen alles.
Update 10.00:
D66-leider Alexander Pechtold verwijt Rutte slappe knieën te hebben. Rutte wil een aantal maatregelen uit het Lente-akkoord vervangen, waaronder de forenzentaks. Pechtold vindt dat niet kunnen. In Nieuwsuur zegt hij:
Zo kun je het land niet besturen. Ik vind dat we in Den Haag meer moeten doen om het vertrouwen van burgers terug te winnen. Dan moet je niet weglopen bij de handtekening die je een paar weken geleden hebt gezet.
Europese ambtenaren en politici zijn Rutte zat. In NRC Handelsblad doen ze zaterdag, op basis van anonimiteit, hun beklag. Eén van de ambtenaren zegt:
Nederland wil geen bankunie en geen politieke unie. Het wil helemaal niets meer in Europa. Mark Rutte zegt ‘nee’ tegen alles […] (Rutte is) maar met één ding bezig: de Nederlandse verkiezingen in september. Omdat hij denkt die te kunnen winnen door Geert Wilders’ anti-Europese retoriek over te nemen, zet hij in Brussel zijn hakken in het zand. Andere Europese leiders komen met ideeën, met oplossingen. Rutte komt met blokkades. De man is óveral tegen.
Brusselse ambtenaren en politici hebben de indruk dat het gaat om ‘paniek-nee’s’. Rutte vindt zelf ook dat Eurolanden meer soevereiniteit moeten inleveren, meer centraal bestuur moeten instellen omdat de eurozone anders in tweeën dreigt te splitsen. Dit botst echter met wat zijn rivalen Emile Roemer en Geert Wilders vinden. En daarom stemt Nederland overal tegen.
De komende week komen alle 27 regeringsleiders bij elkaar. De Italiaanse premier Mario Monti waarschuwde vrijdag nog dat deze EU-top niet mag mislukken.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.