0

Het gaat niet goed met Europese zeeën

Overbemesting, vervuiling en overbevissing verpesten de Europese zeeën

Het gaat niet goed met de Europese zeeën. Naast overbevissing zijn ook overbemesting en vervuiling grote boosdoeners die de zeeën verpesten. Slechts een vijfde van de leefgebieden en ecosystemen is in goede doen. Dat melden onze zuiderburen van De Redactie.be op basis van een rapport van het Europese Milieuagentschap.

Meststoffen belanden via de rivieren in het water, waardoor er een overmatige groei van algen tot stand komt, met als gevolg te weinig zuurstof in het water. Hans Bruyninckx van het Europese Milieuagentschap: “Men noemt dat ‘dead zones’ op zee, en die kom je tegen in alle Europese zeeën op dit moment.”

Overbevissing
Veel vissoorten zijn door overbevissing met uitsterven bedreigd. Van 70 procent zijn er gegevens, van drie procent is bekend dat het goed gaat en 27 procent is er slecht aan toe.  Zo is de Blauwvintonijn uit de toegang tot de Baltische Zee verdwenen. De populatie van de paling is slecht 1 tot 7 procent van wat het ooit is geweest.

In de Noordzee is 4 op de 10 vissoorten overbevist, in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee is het 9 op de 10, zegt Bruyninckx. “Wat eigenlijk wil zeggen dat als men harde afspraken maakt en als men zich daaraan houdt, dat goed beleid werkt […] dus we hebben nog een lange weg te gaan.”

Vervuiling
Niet alleen overbevissing is een groot probleem, ook de bevuiling van de zeeën. De kwaliteit van het zeeleven is door verontreiniging aangetast. Platiczakken worden door zeedieren verward met kwallen en slokken de zakken op. Hierdoor komt hun maag vol te zitten. Ook raken ze verstrikt in plastic.

Bruyninckx:

Wanneer je in Europa 100 meter langs een strand wandelt, dan kom je gemiddeld 700 stukjes plastic tegen. Dat is fenomenaal.”

De Redactie: Europese zeeën zijn er slecht aan toe

cc-foto: Davis Lawrence

Geef een reactie

Laatste reacties (0)