33

Het gevaar voor rechts in Europa heet niet Wilders, maar Mölzer

Samenwerking van rechtse partijen loopt gevaar door uitlatingen PVV-vriend FPÖ-lijsttrekker Andreas Mölzer

Dat er tussen de vrienden van de PVV louche types zitten, wisten we al. EU-lijsttrekker Andreas Mölzer van de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) bevestigt slechts het beeld. De afgelopen week kwam hij meermaals in het nieuws met racistische uitlatingen. Zo zei hij onder meer dat Brussel door immigratie dreigt te veranderen in een ‘negerconglomeraat’. Ook beweert hij dat er in de EU meer regeldruk is dan in nazi-Duitsland.


De PVV wil in Europa samenwerken met een aantal andere rechtse partijen, waaronder Mölzer’s FPÖ. Collega-politici hebben Mölzer echter teruggefloten. Behalve excuses eisen ze ook zijn aftreden. Volgens Mölzer staat de EU op de rand van de afgrond, alleen Duitsers en Oostenrijkers hebben volgens hem een goede werkhouding:

Wij zijn de enigen die op tijd zijn bij afspraken en de enigen die om 9 uur beginnen met werken in plaats van 11 uur. Wat er zal gebeuren met Europa… Een conglomeraat van negers, totale chaos.”

Voor zijn vergelijking van de EU met nazi-Duitsland heeft Mölzer inmiddels zijn excuses aangeboden, maar of het genoeg is, zal nog moeten blijken. Woensdag kwam namelijk ook aan het licht dat hij achter een uiterst racistisch artikel over de zwarte Oostenrijkse voetballer David Alaba zit. Twee jaar geleden schreef hij een artikel onder het pseudoniem F.X. Seltsam. Hij schreef onder meer dat echte Wenen er niet uitzien als de ravenzwarte David Alaba. Je hoeft alleen maar naar bejaardentehuizen te kijken om te zien hoe echte Oostenrijkers en Wenen er eigenlijk uit behoren te zien, aldus F.X. Seltsam. Ook werden de ouders van Alaba erbij gesleept en vernederd.

Met het pseudoniem F.X. Seltsam is in het verleden overigens in het Documentatiecentrum van het Oostenrijkse Verzet ook gezocht naar bewijzen voor het benoemen van Joden als ‘ontaarde mensen’ en zijn vragen gesteld over het verbod op ontkenning van de Holocaust.

Fractievoorzitter Kent Ekeroth van de Zweden Democraten eist het terugtreden van Mölzer, Ekeroth dreigde eerder al te stoppen met de gemeenschappelijke Europese fractie. Om zo’n fractie op te kunnen zetten moeten tenminste 25 Europarlementariërs uit 7 landen meedoen. Dat wordt knap lastig zo.

International Business Times: ‘EU Like Nazi Germany’: Austrian MEP Andreas Molzer Urged to Quit

Geef een reactie

Laatste reacties (33)