3

Het gevecht van de Noordkaper

Een prachtige reportage over de strijd van zeebioloog Michael Moore voor de Noordkapers … Slechts vijf vrouwtjes houden de hele populatie nog in stand … Het jongste meisje Bayla stierf in 2010

“Michelangelo had haar staart kunnen ontwerpen”, zo prachtig vindt zeebioloog Michael Moore de staart van de Noordkaper. De populatie van deze bijzondere walvis wordt ernstig bedreigd, met name door rondzwervende visnetten. Moore heeft er zijn levensmissie van gemaakt de Noordkapers te beschermen. Lees en bekijk de prachtige reportage die de Boston Globe maakte van zijn strijd om de jonge Bayla die in 2010, vastgesnoerd in een visnet, werd gevonden.

Klik op de staart van Bayla om naar de reportage te gaan

Noordkapers zijn de bekendste soorten walvissen, al zie je ze nog nauwelijks. De wereldwijde populatie wordt nog slechts door vijf vrouwtjes in stand gehouden. In het Engels worden ze ook wel ‘Right Whales’ genoemd omdat ze zeer geliefd zijn onder walvisjagers. Hun hele lichaam kan worden gebruikt voor de slacht en ook zijn ze betrekkelijk makkelijk te vangen omdat ze langzaam zwemmen en bovendien gaat hun lichaam drijven als het dier niet meer leeft. Er werd zoveel op ze gejaagd dat er aan het eind van de 19de eeuw bijna geen Noordkaper meer over was.

Moore bestudeert de Noordkapers ruim al 35 jaar en heeft tot nu toe nog niet één Noordkaper kunnen redden. Wel heeft hij sinds 1979 autopsie verricht op meerdere Noordkapers. De meesten waren net als Bayla verstrikt geraakt in achtergebleven visnetten.

Voor de Amerikaanse Oostkust komen er slechts een aantal voor. Hun bestaan wordt ernstig bedreigd door kreeftvissers. De bescherming van de vrouwtjes heeft Moore’s prioriteit. Al er al één bijkomt zal dat al voor een grote overwinning van de soort kunnen betekenen. Het verhaal van Bayla krijgt daarmee een extra trieste wending. 

The Boston Globe: Chasing Bayla

Geef een reactie

Laatste reacties (3)