298

Het gezicht van de Balkan-slager

UPDATE: Mladic wordt uitgeleverd aan Joegoslavië-tribunaal in Den Haag ... Eerste foto Mladic duikt op … Dorp verborg oorlogsmisdadiger ... President Boris Tadic geeft persconferentie ... Oud-opperbevelhebber Bosnische Serviërs verdacht van moord op ruim 7000 mannen uit moslimenclave Srebrenica en andere oorlogsmisdaden

Ratko Mladic is in Servië opgepakt. Het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de geruchten hierover bevestigd. De voormalige opperbevelhebber van het Bosnisch-Servische leger werd al jaren gezocht voor oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de burgeroorlog in voormalige Joegoslavië. Hij wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor de moord op meer dan 7000 mannen uit de moslimenclave Srebrenica. Ook leidde hij de jarenlange belegering van Sarajevo, waar 10.000 burgers omkwamen en sluipschutters vanaf de daken op burgers schoten.

Update 14.40
Mladic wordt overgedragen naar het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dat heeft de rechter van het Oorlogstribunaal in Belgrado vrijdagmiddag bekend gemaakt. De advocaat van de Servische ex-generaal gaat tegen die beslissing in hoger beroep, meldt de Volkskrant.
Eerder vandaag vertelde Darco, de zoon van Mladic aan de media dat zijn vader er fysieke zwak aan toe is en dat hij naar het ziekenhuis vervoerd moet worden. In de tijd dat Mladic op de vlucht was zou hij twee keer een beroerte hebben gehad. Volgens Darco is zijn rechterhand deels verlamd en kan hij nauwelijks meer praten. Volgens de aanklagers is Mladic sterk genoeg om voor de rechter te verschijnen. Ze menen dat de verhalen die zijn zoon verspreid alleen bedoeld zijn om de rechtsgang te vertragen.

Update 10:05

Mladic gebruikte geen schuilnaam om zijn identiteit te verhullen schrijft NRC Handelsblad op gezag van de Servische ardiozender B92. Hij had bij zijn arrestatie zijn eigen papieren op zak, evenals twee vuurwapens.

Update 9:44

De Servische site Blic publiceert als eerste portretfoto van Mladic. De gearresteerde oorlogsmisdadiger zou ziek en zwak zijn. 

Update 27-05 8:00

Het dorp waar Mladic zich verschool, wist wie de man was. Op een tip voor zijn arrestatie stond een beloning van 10 miljoen euro. Maar medestanders van de generaal zetten ook een prijs op het hoofd van degene die hem zou aangeven.

de Volkskrant:

„In een dorp zoals het onze weet iedereen alles over iedereen. Het is onmogelijk dat Mladic onder ons was zonder dat wij het wisten”, aldus de 53-jarige Miroslav Gacanki, die op een steenworp afstand woont van het huis waar Mladic is opgepakt. „Wie zou zich bij zijn neef verstoppen als de hele planeet naar hem op zoek is. Het is niet logisch.”

Volgens aanklager Carla del Ponte die tot 2007 acht jaar lang jacht maakte op Mladic is het uitgesloten dat hij al die tijd rustig leefde. De Volkskrant:

Carla del Ponte zei kort na de arrestatie van Mladic tegen de BBC dat het moeilijk was Mladic op te sporen: ‘Ik denk dat hij in Belgrado van het ene naar het andere appartement verhuisde, elke drie dagen een ander appartement. Dat maakte het logistiek gezien heel lastig om hem te vinden.’

De Servische president Boris Tadic hield in 13.00 uur vanmiddag een persconferentie. Hierin zei hij dat de arrestatie van Mladic een hoofdstuk afsluit. “Het is een stap richting verzoening in de regio.” De arrestatie van Mladic is volgens hem het resultaat van de samenwerking van zijn land met het Joegoslaviëtribunaal. “Alle oorlogsmisdadigers moeten voor de rechter worden gebracht”, zei hij.

Tadic kondigde al dat Mladic (69) zou worden uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, maar nog niet wanneer. De Servische staatstelevisie meldde iets later dat de oude legerleider al op het vliegtuig zit, zo is onder andere bij de NOS te lezen. Dit wordt nu tegengesproken door het tribunaal. Wanneer Mladic naar Den Haag komt, is nog niet duidelijk. 

Mladic zal waarschijnlijk worden aangeklaagd wegens genocide. De NAVO en de EU hebben verheugd gereageerd op de arrestatie. Na de arrestaties van de inmiddels overleden Joegoslavische oud-president Slobodan Milosevic en Radovan Karadzic, president van de Bosnische Serviërs, was Mladic de meest gezochte oorlogsmisdadiger van Europa.

Meer over de aanhouding en de achtergrond van Mladic bij:

NOS: Tadic: Mladic wordt uitgeleverd

NOS liveblog

NRC: ‘Ratko Mladic gearresteerd in Servië’

Liveblog van NRC

De volledige aanklacht bij The Guardian

Geef een reactie

Laatste reacties (298)