Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het grote Godwin-debat

  •  
10-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
hitler_300.jpg
Video: Bas Heijne, Ad Verbrugge, Marc de Wilde, Ton Zwaan en Clairy Polak over het nieuwe taboe
Het is een discussie die, mede door de cartoonrel op Joop, al maanden voortwoekert: Mag de huidige politieke situatie vergeleken worden met de jaren ’20 en ’30? Het Filosofisch Kwintet, een debatprogramma dat in de zomer Buitenhof vervangt, buigt zich over deze prangende vraag.
Bekijk de video in andere formaten. Zo’n vergelijking heet op internet een Godwin, vernoemd naar de zogeheten ‘ wet van Godwin ‘ (1990) die stelt dat naarmate een online discussie langer duurt het onvermijdelijk is dat iemand er een vergelijking met Hitler of de nazi’s bij haalt. De wet wordt wel aangehaald om duidelijk te maken dat de vergelijking een manier is om iemand zonder argumenten het zwijgen op te leggen. Inmiddels is de wet zelf ook zo’n instrument geworden. In Nederland is het vergelijkingstaboe uitgebreid naar de jaren ’20 en ’30, toen de nazi’s in opkomst waren maar nog niet hun grote gruweldaden hadden begaan.
Waarom zijn die vergelijkingen zo populair? Hebben ze enige waarde? En vooral: Hebben ze zin?

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.