447

Het grote Zwarte Piet-debat

Activist Quinsy Gario versus historicus Han van der Horst ... Hoe racistisch is het kinderfeest?

De discussie woedt al weken en wordt steeds feller. Maar waar gaat het nou eigenlijk om? Is Zwarte Piet een symbool van racisme dat afgeschaft moet worden of is het een onschuldige traditie waar we niets aan moeten doen? Twee uitgesproken opponenten gaan met elkaar in debat.

Zwarte Piet m/v

Updates onderaan de tekst

Joop organiseert in samenwerking met debatcentrum Arminius een uiterst actuele en interessante debatavond. Met Quinsy Gario, de dichter die het debat op gang bracht toen hij in 2011 met grof geweld werd gearresteerd tijdens een vreedzaam protest bij de intocht van Sinterklaas. Volgens hem is Zwarte Piet een symbool van racisme. Hij riep dit jaar met succes op een klacht in te dienen tegen de intocht van Sinterklaas. Tegenover hem staat Han van de Horst, de eminente historicus die onder meer de bestseller ‘Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu’ schreef. Vorige maand verscheen van zijn hand ‘De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)’. Volgens Van der Horst is Zwarte Piet geen symbool van racisme en zorgt het debat voor onnodige polarisatie waar alleen extremisten baat bij hebben.

Welke argumenten tellen nu echt, wat is er aan de hand met deze kwestie en is er misschien een uitweg te vinden waar iedereen vrede mee kan hebben? Over die en andere vragen debatteren zij, samen met het publiek en onder leiding van Francisco van Jole.

Het heerlijk avondje wordt ingeleid door niemand minder dan Arnold-Jan Scheer. Deze programmamaker heeft legendarische tv-successen als Showroom (NCRV) en Paradijsvogels (AVRO) op zijn naam staan. Hij is ook de schrijver van ‘Wild Geraas’ waarin hij de geschiedenis van Sint Nicolaas door de eeuwen heen onder de loep neemt en laat zien hoe het feest van Europa tot in de uithoeken van Iran gevierd wordt.

Programma van de avond

20:00 De geschiedenis van het feest door Arnold-Jan Scheers
20:15 Debat tussen Quinsy Gario en Han van der Horst

21:30 Einde

Reacties op Joop en Twitter worden gemonitord tijdens het debat en kunnen worden meegenomen in de discussie. Hashtag op Twitter: #arminius

Wil je dit nu al unieke debat bijwonen meld je dan hier aan. Ben je verhinderd maar wil je het debat wel graag zien? Kijk dan vanaf acht uur naar de live stream.

Bekijk de live stream op Android apparaten

Bekijk de live stream op iPhone or iPad

Arminius: woensdag 30 oktober | 20 u | entree € 5 | Studenten en Rotterdampas € 2,50

Update 19:40

Op 17 november gaat de intocht van Sinterklaas in Amsterdam gewoon door. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan laten weten. De bezwaarschriftencommissie heeft de Amsterdamse burgemeester geadviseerd om de bezwaren van de 21 personen ongegrond te verklaren.
Zoals inmiddels is gebleken uit het heftige debat dat momenteel plaatsvindt, heerst er onenigheid over het fenomeen Zwarte Piet. De indieners van de bezwaarschriften, waaronder Quincy Gario, hebben een flink debat weten te ontketenen over de herkomst en de al dan niet racistische aspecten van Zwarte Piet.
Van der Laan schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij het advies heeft overgenomen, maar er wel een aantal aanvullingen aan heeft toegevoegd. In een gesprek met Quincy Gario heeft Van der Laan zijn besluit toegelicht.
Van der Laan in zijn brief:

“Na raadplegen van college en gemeenteraad wil ik voor wat betreft de inhoudelijke inzet aansluiten bij Hoofdpiet Erik van Muiswinkel. Hij schrijft: “Zwarte Piet moet natuurlijk blijven maar we moeten ermee doorgaan om Piet steeds minder zwart en minder knecht te maken (NRC Handelsblad 22 oktober 2013).”
En:
“Zou het niet goed zijn om er gezamenlijk naar te  streven dat 1) zo snel mogelijk een volgende stap wordt gezet en dat 2) over bijvoorbeeld vijf of tien jaar het Sinterklaasfeest daadwerkelijk een feest is voor iedereen?

Lees de hele brief van Van der Laan.

cc-foto: Gerard Stolk / un plug ged

Geef een reactie

Laatste reacties (447)