21

Het ideale antwoord op ‘psst, lekker ding’

Britse verzint truc om mannen die haar op straat lastigvallen te confronteren en geeft hun haar visitekaartje

De Britse Isobel Williams was het zat om continu op straat lastig te worden gevallen door mannen, dat ze er een truc op heeft bedacht. Mannen die zich op straat aan haar opdringen scheldt ze niet langer uit, maar geeft ze haar visitekaartje. Of, zoals ze het zelf noemt, een kaart voor perverselingen.

“Als ik door Zuid-Londen loop, wordt er vaak in mijn kont geknepen. Het is al zo vaak gebeurd. Meestal zeg ik wel iets, zoals ‘raak mij verdomme niet aan’, maar als je wegloopt, bedenk je pas wat je echt had willen zeggen”, vertelt Williams. Om dat te voorkomen en de mannen die haar lastig vallen duidelijk te maken dat hun gedrag ongewenst is heeft ze er iets op bedacht.

Meisjes kunnen een visitekaartje bij zich hebben, waarop een telefoonnummer staat. Geef dat aan elke man die je lastigvalt en als hij het nummer belt, krijgt hij een automatisch bericht. Hij hoort dat hij zojuist betrapt is op seksuele intimidatie.

Op het kaartje van Williams staat ook een webadres waar mannen het meisje dat ze hebben lastiggevallen zogenaamd beter kunnen leren kennen. Op de site staat echter alleen een filmpje van vrouwen die beschrijven hoe ze zich voelden nadat ze slachtoffer waren van seksuele intimidatie.

Williams:

Wij willen niet worden nagefloten alleen maar omdat we een vagina hebben. Een meisje benaderen, seksueel getinte opmerkingen maken, haar achtervolgen of aanraken zijn vormen van intimidatie. En of je het nu doet om te lachen of om indruk te maken op je vrienden: de kans is groot dat het meisje niet ingaat op je avances. Het zorgt ervoor dat je wanhopig overkomt. Meisjes zijn geen objecten of stukken vlees. We kunnen nooit precies weten waarom mannen ons lastigvallen. Wel weten we dat ze er jarenlang mee zijn weggekomen. Het is dan ook lastig om al die generaties van slechte manieren ongedaan te maken. Het is onmogelijk om de mening en het gedrag van alle mannen jegens vrouwen te veranderen.”

De Morgen: Britse ‘femme de la rue’ geeft seksisten haar visitekaartje

Lees ook op Joop: Hasna El Maroudi: Zo voorkom je als vrouw dat je wordt lastiggevallen door mannen

Geef een reactie

Laatste reacties (21)