Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het internetactivisme is volwassen geworden

  •  
15-02-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
ACTA-demo_300.jpg
'Internetactivisten zijn altijd weggezet als een stelletje harige muisklikkers met weinig slagkracht. Nu niet meer,' aldus The Economist
Het gevecht tegen ACTA is een goed voorbeeld van hoe digitaal protest volwassen is geworden. De fysieke opkomst bij een demonstratie staat lang niet meer symbool voor de omvang van het werkelijke protest. De strijdt tegen ACTA, een wet die de vrijheid van internet inperkt, werd vooral online gevoerd en met succes. Zo analyseert Vrij Nederland.
Afgelopen zaterdag vonden in meer dan tweehonderd Europese steden demonstraties plaats tegen de ACTA. In Amsterdam gingen er niet meer dan driehonderd mensen de straat op. In de vrieskou in Berlijn waren het er rond de tienduizend.
Online was de demonstratie veel omvangrijker. Via petities, social media als Facebook en Twitter en e-mailbombardementen werd er een indrukwekkende campagne gevoerd om regeringsleiders onder druk te zetten niet in te stemmen met de ACTA. Journalisten pikten de golf van protest op waardoor de druk nog groter werd. Vrij Nederland zette het succes van de actie tegen de ACTA op een rijtje: – De Tweede Kamer zwichtte direct voor de indrukwekkende online campagne en tekende niet.
– De Roemeense president Emil Boc gaf direct toe dat hij eigenlijk geen idee had waar het verdrag over ging en waarom hij het had ondertekend.
– De Duitse ACTA-onderhandelaar van het Europese Parlement, Kader Arif, trad recent af omdat hij niet langer mee wilde werken aan de ‘maskerade’ van de ACTA.
De campagne tegen de ACTA werd ondersteund door professionele partijen over de hele wereld. De Franse digitale burgerrechtenbeweging La Quadrature du Net maakte bijvoorbeeld een website die als informatieportaal diende voor alles wat met de ACTA te maken heeft. Bij de demonstratie tegen de Amerikaanse wetsvoorstellen PIPA en SOPA, verregaande Amerikaanse wetsvoorstel om auteursrechten te beschermen en internetpiraterij aan te pakken, demonstreerden ook grote bedrijven mee. De websites van Google, Mozilla, Flickr, Reddit, Wikipedia, Wired en Popurls gingen op zwart.
Volgens Ot van Daalen, directeur van de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is de nieuwe vorm van internetactivisme een ‘wake-up call’ voor lobbyisten en politici.
De internetgebruiker is een partij met wie ze echt rekening moeten houden. Internetvrijheid gaat veel mensen aan het hart.
Zo constateert ook GroenLinks Kamerlid Arjan El Fassed:
De tekst van het verdrag is heel eenzijdig, je ziet duidelijk dat de lobby van de entertainmentindustrie er veel invloed op heeft gehad. De internetgemeenschap en burgerrechtenbewegingen zijn niet gehoord. Sinds die erop zijn gedoken, keert dat zich tegen het verdrag. Nu drukken die partijen een groot stempel op de publieke opinie over ACTA.
Jurist en internetadviseur Danny Mekic ziet in het protest als een nieuwe vorm van politiek engagement.
We klagen altijd dat burgers te weinig betrokken zijn bij de politiek, nu is het tegenovergestelde het geval. Dit is niet zomaar een groepje dat maar iets vindt. Mensen willen echt in beweging komen en beïnvloeden het democratisch proces op verschillende niveaus. Een handtekeningenactie legt een politicus makkelijk naast zich neer. Maar nu worden ze gemaild en gebeld, lezen ze erover in de krant, voeren ze gesprekken met consumentenorganisaties en internetbedrijven. Het komische is dat de meeste politici weinig van internet snappen. Blijf dan maar eens stevig in je schoenen staan.
cc-foto: Urbanartcore.eu Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.