49

‘Het is gewoon haar, klaar’

Kijken! Veel zwarte vrouwen schamen zich voor hun kroeshaar … Heel voorzichtig komt trend van natuurlijk haar op gang ... 

Kroeshaar is niet mooi. Dat is de boodschap die veel zwarte vrouwen met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Generatie op generatie hebben zwarte vrouwen elkaar geleerd hoe ze hun kroeshaar moesten straiten, relaxen, verlengen of zelfs vervangen voor een pruik. Want stijl lang haar, dát is het schoonheidsideaal.

De ingesleten gewoonte is het gevolg van het kolonialisme, vertelt de reportage die de Amsterdamse televisiezender AT5 over kroeshaar maakte. Er moest een hiërarchie tussen verschillende rassen zijn en zo ontstond het beeld dat kroeshaar (en een donkere huidskleur) niet mooi was.

Veel donkere vrouwen blijken er mee te worstelen. Ze voelen zich niet mooi met hun kroezend haar en bovendien verkleint het hun kansen op de arbeidsmarkt.

Daarom worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd in de hoofdstad om het bespreekbaar te maken. Kunstenares Silvia Martes maakte zelfs een korte film over de worsteling met haar kroeshaar. Uiteindelijk accepteert ze na jaren haar natuurlijke haar, iets wat veel andere donkere vrouwen niet lukt. Uit pure schaamte.

Gelukkig beginnen steeds meer vrouwen hun eigen haar te accepteren. Van een revolutie is nog geen sprake, maar het bewustzijn is wel aan het veranderen. En dat is een goede zaak, want zoals Silvia Martes, de maakster van de korte documentaire Black Roots zegt: ‘Het is gewoon haar, klaar!’

Bekijk de reportage van AT5 hier. De film Black Roots die Silvia Martes maakte, staat op Youtube

Lees ook: ‘Kroeshaar ontworteld’ van opiniemaker Mireille Liong

Geef een reactie

Laatste reacties (49)