117

‘Het is tijd om het toe te geven. Het Israëlische beleid is wat het is: Apartheid’

Gerenommeerde Israëlische krant Haaretz kraakt Benjamin Netanyahu’s politiek … Bradley Burston, columnist en eindredacteur van Haaretz.com herziet zijn mening

Een unicum: columnist van de gerenommeerde Israëlische krant Haaretz, Bradley Burston (tevens eindredacteur van Haaretz.com) haalt op de website van de krant flink uit naar de Israëlische overheid. Niet eerder werd in een Israëlische krant zo duidelijk stand genomen tégen het beleid van de Israëlische overheid. Wat de overheid doet, is regelrechte apartheid, aldus Bradley. Die het overigens moeilijk vindt om het toe te geven.

Onder de kop ‘a special place in hell’ doet Burston uit de doeken wat er allemaal mis is met het Israëlische beleid. De kop is een verwijzing naar een uitspraak van Dante: “De heetste plaatsen in de hel worden gereserveerd voor hen die, in een periode van morele crisis, hun neutraliteit blijven behouden.”

Burston schrijft:

Wat betekent apartheid, als Israëlisch begrip? Apartheid betekent dat fundamentalistische geestelijken een toonaangevende rol spelen in de intensivering van segregatie, ongelijkheid, superioriteitszin en onderwerping. Apartheid betekent dat Likoed-parlementariër en voormalig Shin Bet baas Avi Dichter zondag oproept voor gescheiden wegen en snelwegen voor joden en Arabieren op de Westelijke Jordaanoever. Apartheid betekent honderden aanvallen door kolonisten op Palestijnse eigendommen, middelen van bestaan, zonder veroordelingen, aanklachten of zelfs verdachten. Apartheid betekent ontelbare Palestijnen, opgesloten zonder proces, doodgeschoten zonder proces, doodgeschoten in de rug tijdens het vluchten, zonder geldige reden. Apartheid betekent dat Israëlische functionarissen het leger, de politie en de militaire rechtbanken gebruiken en draconische administratieve detenties, niet alleen om terrorisme de kop in te drukken, maar om bijna alle mogelijkheden van geweldloos protest die beschikbaar zijn voor Palestijnen, te beknotten.

De journalist staat erom bekend een liberale zionist te zijn. Jarenlang werkte hij in Gaza als militaire correspondent voor de rechtse Jerusalem Post, die geregeld kritiek uitte op linkse progressieven, vanwege wat hij noemt een dubbele moraal voor wat betreft Israël.

Wat hem dan toch van gedachte heeft doen veranderen? Danny Danon.

Danon is een Israëlische politicus van Likoed en minister van Wetenschap, Technologie en Ruimte. Danon zal Israël vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties. Burston vindt het geen fijn idee dat een politicus die pro-Apartheid is, zijn land zal vertegenwoordigen bij de VN. Danon stelde eerder voor om de Westelijke Jordaanoever te annexeren, en zo een gebied te creëren waar alle Palestijnen staatloos zouden leven, zonder enige fundamentele mensenrecht. Ook is hij de politicus die Afrikaanse asielzoekers in Israël een ‘nationale plaag’ noemde. Tevens is Danon de man die ‘linkse NGO’s’ die Palestijnen te hulp komen probeerde te ondermijnen met behulp van wetgeving, terwijl hij tegelijkertijd ‘rechtse NGO’s’ financieel wilde tegemoetkomen. NGO’s die er al van worden verdacht joodse kolonisten die geweld niet schuwen te financieren. 

Maar daar blijven de argumenten van Burston om het Israëlische beleid als apartheid te benoemen niet bij. 

Een 18-maanden oude Palestijnse baby kwam onlangs om het leven nadat terroristische zionisten het huis van de Palestijnen hadden gebombardeerd. Ook de vader van het jongetje kwam om, het lichaam van de moeder is voor 90 procent verbrand. In Israël bestaat een compensatie voor slachtoffers van terrorisme, ook voor joodse inwoners van illegale nederzettingen. Maar deze familie krijgt helemaal niets, aldus Burston, die vervolgens wijst op de nieuwe Israëlische wetgeving waardoor met stenen gooien bestraft kan worden met 20 jaar cel. Tenzij je joods bent, dan krijg je een huis op een illegaal bezet stuk land, aldus Burston:

Slechts een week later (nadat de wet in is gegaan, red), gooiden joden die pro-nederzetting zijn, meubels, flessen en urine naar Israëlische soldaten en politie bij een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. In een reactie beloonde Benjamin Netanyahu de joodse steengooiers met een belofte om honderden nieuwe huizen te bouwen op de nederzetting.

Haaretz: It’s Time to Admit It. Israeli Policy Is What It Is: Apartheid

Geef een reactie

Laatste reacties (117)