47

Het is weer raak: agent schiet omstander neer

De politie is opnieuw in opspraak nu blijkt dat een agent een onschuldige omstander in z'n been schoot

Rotterdammer Jurjen Adamson is woedend. Afgelopen vrijdag kwam hij, voor de deur van een café, terecht ‘in’ een achtervolging van een groep agenten en een verdachte waarbij Adamson ook geraakt werd, meldt het Algemeen Dagblad vrijdag

Adamson kan het nog steeds niet helemaal bevatten:

“Voor hetzelfde geld was ik gehandicapt geraakt door dat schieten.”

De schietpartij van afgelopen vrijdag voltrok zich voor de deur van een Rotterdams café, toen het terras werd omsingeld door tientallen agenten met getrokken wapens. Adamson: ‘Toen politieagenten ‘Wapen! Wapen!’ riepen, dook iedereen bang weg. We struikelden over elkaar heen, zegt Adamson. Op dat moment vuurde de politie drie keer.’ Adamson heeft ondertussen geen goed woord over voor deze politieactie:

Het was waanzin, want iedereen lag op elkaar, dus de politie kon onmogelijk goed zien op wie ze nu schoot. Of die man echt gewapend was, weet ik niet, ik heb geen wapen gezien. Maar het kan. Ze raakten hem in zijn rug. Voor mij is het vooral een wonder dat ik zelf niet in een vitaal orgaan ben geraakt.”

‘Adamson zit door de politiekogel nu gedwongen thuis.

Pijnlijk moment
De affaire komt voor de politie op een pijnlijk moment: agenten zijn de afgelopen tijd vaak bekritiseerd omdat zij faalden bij vuurwapengebruik. Zo werd vorige maand een agent uit Limburg veroordeeld tot 2 jaar cel nadat hij een passagier had geraakt bij de achtervolging van een automobilist. Afgelopen woensdag kropen twee agenten door het oog van de naald, toen ze werden vrijgesproken voor schuld aan het doodschieten van een Rotterdammer Mike Stok in 2013.

Inmiddels is de Rijksrecherche een onderzoek gestart naar dit nieuwe incident, omdat dit onderzoek nog loopt wil de politie verder geen commentaar geven over dit specifieke voorval. De advocaat van Adamson (Ed Manders) eist een ‘gedegen onderzoek’ laat hij het Algemeen Dagblad weten.

Bijvoorbeeld via camerabeelden, want het heeft er alle schijn van dat onze cliënt slachtoffer is geworden van onvoorzichtig handelen door de politie.

Algemeen Dagblad.nl: Wéér affaire: agenten schieten een omstander neer
Foto cc: Guus Schoonewille

Geef een reactie

Laatste reacties (47)