69

Het is zover: we hebben een JSF

Nederland is vanaf donderdag officieel eigenaar van een JSF-toestel

Het duurt even, maar dan heb je ook wat, is de uitspraak. Of hij volledig opgaat voor de aanschaf van Nederlands allereerste JSF-toestel, moet nog blijken, maar sinds donderdag is het zover. Nederland is officieel eigenaar van één JSF-toestel. Het testtoestel is in 2009 besteld en donderdag na “de noodzakelijke controles” overgedragen aan Nederland. In de Verenigde Staten.

Het ministerie van Defensie is vanaf heden verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid van het toestel. Een aantal medewerkers van het ministerie gaat daarom een training volgen om vervolgens toezicht te houden op de onderhoudswerkzaamheden van de Amerikanen.

Het toestel werd in 2009 besteld. Nederland wilde graag deelnemen aan de operationele testfase. Het eerste toestel wordt binnenkort overgevlogen naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Eglin, in Florida alwaar het gestald blijft tot er een besluit is genomen over de vervanging van de F-16. In de tussentijd zal een aantal Amerikaanse piloten beperkt met het vliegtuig vliegen om het toestel luchtwaardig te houden.

De ontwikkeling van de JSF heeft Nederland inmiddels al meer dan 1,2 miljard euro gekost. Woensdag werd nog bekend dat het Zweedse Saab het kabinet in een poging ze van gedachte te doen veranderen over de aanschaf van de JSF, een mooi bod gedaan: de vliegtuigbouwer is bereid een boete te betalen als het een deal kan sluiten met het kabinet en het de Gripen NG-straaljagers niet op tijd kan leveren.

Lees ook op Joop: Concurrent JSF zet alles op alles

NRC: Nederland nu officieel eigenaar van een JSF-toestel

Geef een reactie

Laatste reacties (69)