69

Het jaar op Joop

Onthullingen, opzienbarende opinies, opmerkelijke openbaringen en ontroering

Alle jaaroverzichten gaan al in op het wereldnieuws, de landelijke gebeurtenissen en de opmerkelijke feiten, hierboven een heel mooie samenvatting door Jean-Louis Nguyen van wat wereldwijd op het web leefde. En hieronder een greep uit wat op Joop de aandacht trok, buiten de gebruikelijke nieuwsstromen.


Wie volgt wie op?
Twee keer onthulde Joop als eerste een politieke opvolging. Bij Jolande Sap gebeurde dat zelfs nog vóórdat ze was opgestapt. Francisco van Jole maakte bekend dat Bram van Ojik door het partijbestuur was uitverkoren als nieuwe leider. Het partijbestuur twitterde in allerijl een steunverklaring aan Sap, de onthulling werd landelijk nieuws. GroenLinks-lijsttrekker Sap hield vol dat er niets aan de hand was en beweerde die avond bij Nieuwsuur dat Joop deel uitmaakte van een complot van de PvdA. Dat was op 5 september. Precies een maand later verliet Jolande Sap de politiek. Bram van Ojik volgde haar op.

Op zaterdagavond 15 december onthulde Joop wie de vertrokken staatssecretaris Co Verdaas zou opvolgen: Sharon Dijksma. Andere media namen het nieuws razendsnel over. Maandag trad Dijksma aan.

Nep-populair
Joop legde ook bloot dat de nieuwe CDA-leider Buma minder populair was dan het leek. Op de dag dat Sybrand van Haersma Buma zichzelf als lijsttrekker presenteerde op het CDA-congres groeide zijn twitteraanhang explosief. Onderzoek door Joop wees uit dat 82 procent van zijn bijna 25.000 volgers bestond uit nepaccounts. Buma wist dat zelf niet, zei hij.

Waar is dat feestje?
Joop onthulde ook andere zaken. Bijvoorbeeld een brief van verontruste ouders van wie de dochter een verjaardagsfeestje op Facebook had gezet. Uit het schrijven, dat onder buren was verspreid, werd duidelijk dat zelfs tot op landelijk niveau alarm was geslagen over de mogelijke gevolgen. Haren werd wereldnieuws en toen de rookwolken waren opgetrokken rees de vraag wie er toch achter die oproep zat. Joop achterhaalde de jongen die de gewraakte Facebook-pagina beheerde en belde de winkelbediende op z’n werk in Nieuw-Zeeland: “Het leek me een leuke grap”.

Rechtse humor
Meteen al op 3 januari gooide Mercita Coronel de knuppel in het hoenderhok. Op Radio 1 had de conservatieve commentator Joost Niemöller verzucht dat er volgens hem te weinig rechtse grappen te horen zijn. Was ons eerlijk gezegd niet opgevallen want wij komen vaak niet meer bij als we de stukken van de immer bittere Joost lezen. Coronel zette op Joop met een paar forse halen uiteen waarom er zo weinig grappige rechtse cabaretiers zijn. Egoïsten lachen altijd in hun eentje, daar kwam het kort samengevat op neer. Een uitzondering was in haar ogen Geert Wilders. Die observatie werd een paar maanden later bewaarheid tijdens de verkiezingsdebatten waar Wilders de snelste kwinkslagen maakte. Dat kostte hem overigens wel meteen 9 Kamerzetels.

Rutger zakt door het ijs
Rechts cabaret om te lachen, dat is best lastig. Rutger Castricum, professioneel pestkop, was bij DWDD te gast om zijn eigen boekje te promoten. Het gesprek nam echter een onverwachte wending. Castricum prees zijn eigen ‘journalistieke’ prestaties. Felix Rottenberg brak in en constateerde dat Castricum niet aan journalistiek doet maar aan cabaret. Oeps, dat was niet de bedoeling. De ster van PowNews viel uit zijn bravoure-rol, kreeg meteen een zweetsnor en zijn ogen zochten wanhopig naar de reddingsbrigade. Die kwam niet.

Middeninkomens volgens Jinek
Een echte rechtse dijenkletser daarentegen bleek – weliswaar onbedoeld – de opmerking van presentatrice Eva Jinek over middeninkomens. Tegenover de kersverse PvdA-leider Diederik Samsom constateerde ze op de vroege zondagochtend dat een middeninkomen 150.000 euro per jaar bedraagt. Samsom hield zijn gezicht wonderbaarlijk in plooi. Het had immers zo maar een opname van Banana Split kunnen zijn. Joop zette het fragment op maandag online en Jinek werd meteen trending. De clip is 100.000 keer bekeken.

SP de grootste
Maurice de Hond constateerde eind januari op Joop dat de SP de populairste partij was. Die populariteit ging, vooral onder lage inkomensgroepen, ten koste van de PVV liet De Hond zien. Een paar weken later trok Geert Wilders de stekker uit het kabinet. Roemer werd de premierkandidaat op links. Totdat de verkiezingscampagne echt losbarstte.

Eerlijke Roemer
In een veelgeprezen opinieartikel viel Merijn Oudenampsen de SP-lijsttrekker Emile Roemer bij nadat die zijn gewraakte ‘over my dead body’-uitspraak had gedaan. Heel politiek Den Haag duikelde over Roemer heen en het columnistendom raakte er niet over uitgelachen. Onterecht, legde Oudenampsen uit in zijn stuk ‘De leugen van Pechtold

Mei Li en de G500
Mei Li Vos deed online stof opwaaien met haar verdediging van de G500, de spraakmakende poging van Sywert van Lienden om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. De G500 kreeg van hardliners onder meer het verwijt louter uit hoogopgeleiden te bestaan. “Nou en?” stelde de altijd openhartige Mei Li, “Marx, Mao en Marcel van Dam waren ook hoogopgeleid.” Die linkse humor kwam niet bij alle lezers over.

Slakkenrel
Ook dieren zorgden voor veel clicks op Joop. Onze geliefde kunstenares Tinkebell raakte ongewild verzeild in een mediarel omdat een journalist een artikel bij elkaar verzon over de vermeende mishandeling van tuinslakken. Een verslaggever ging zelfs zo ver het kunstwerk van Tinkebell, bestaande uit een bos met duizend vrolijk versierde rondkruipende huisslakken, te vernielen. Op Joop zette Tinkebell uiteen hoe de rel werd gecreëerd.

Zielig?
Een andere dierenrel was het gesol met een stervende bultrug op een zandbank bij Texel. Kees Moeliker, wereldberoemd als de Eendenman, schreef een mooi kritisch betoog over hoe dieren sterven in de natuur en vroeg zich af of het dier wel blij moest zijn met al die aandacht. De oproep tot bezinning oogstte applaus van onder meer cabaretier Jochem Myer.

Tranen
Nieuws bestaat meestal uit rellen of andere sensatie maar gelukkig zijn er ook nog andere zaken die de aandacht krijgen. Zoals dit prachtige filmpje over dementerende bejaarden bij wie het geheugen tot leven wordt gewekt met muziek. De gevolgen zijn verbazingwekkend en ontroerend. Het werd een van de hits van het jaar op Joop.

Tot zover de greep uit hoogtepunten op Joop in 2012. We wensen al onze lezers, reageerders, opiniemakers en alle Vara-leden die Joop mogelijk maken een heel goed en gelukkig 2013!

De redactie van Joop
Francisco, Maarten, Samira, Hasna, Margaux, Abdelkarim

Geef een reactie

Laatste reacties (69)