11

Het laatste duel: Hollande-Sarkozy

Kijk live mee vanaf 21:00 uur, inclusief Engelse vertaling

De Franse presidentskandidaten Sarkozy en Hollande zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace naar de laatste ronde van de verkiezingen op zondag. Vanavond om 21 uur gaan ze in debat. Alles is daarbij tot in de puntjes geregeld en vastgelegd. Zo mag de camera de tegenstander niet laten zien als de ander aan het woord is.

Update 23:40

De NOS schrijft:

In een hard tv-debat tussen de Franse presidentskandidaten François Hollande en Nicolas Sarkozy heeft de zittend president zijn socialistische uitdager direct weg proberen te zetten als een linkse opportunist. Hollande viel Sarkozy aan op “het weinige” dat hij de afgelopen vijf jaar heeft gepresteerd.
(…) 
Sarkozy haalde ook fel uit naar zijn critici. De president beklaagde zich erover dat hij de schuld krijgt van de economische problemen van Frankrijk. Hij benadrukte niet de enige schuldige te zijn. Ook verwierp hij de kritiek op zijn campagneretoriek over immigranten. Hollande riep op tot nationale eenheid. Hij zei dat hij zich Sarkozy, die zich volgens Hollande bedient van een harde toon en altijd op zoek is naar aandacht in de media, moeilijk voor kan stellen als “slachtoffer”.

The Guardian meldt dat ook de kwestie Dominique Strauss-Kahn ter sprake kwam. Sarkozy riep dat hij geen lessen nodig had van de partij achter DSK. Hollande sloeg meteen terug met “Ik heb hem niet genomineerd voor het IMF”.

Eerder:

De Morgen schrijft:

Ook de omstandigheden van het debat zijn tot in de puntjes uitonderhandeld. Sarkozy en Hollande staan precies drie meter van elkaar vandaan, en elk lichamelijk contact is uit den boze. De temperatuur is vastgesteld op een aangename 19,2 graden, maar voor het geval dat een presidentskandidaat toch last dreigt te krijgen van een bezwete bovenlip, is er ook nog een persoonlijk controlepaneel waarmee de zeer plaatselijke temperatuur kan worden aangepast. Het uiterlijk vertoon van de kandidaten is eveneens belangrijk. De stoelen zijn zo ingesteld dat beide kandidaten even lang lijken – zo valt een nadeel voor de 1.65 meter lange Sarkozy weg. De huidige Franse president wil ook dat er geen profielshots van hem worden gemaakt.

Het debat wordt live uitgezonden op veel Franse zenders. Bij de Engelstalige zender France24 wordt een liveblog bijgehouden. Het debat is ook live met vertaling op deze zender te zien.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)