2

Het menselijke geluid te midden van een oorlog

Schrijver Abdelkader Benali en componist Merlijn Twaalfhoven creëren mini opera om geld in te zamelen voor Syrië

In Syrië is al jaren een hevige burgeroorlog gaande. Talloze mensen zijn het land inmiddels ontvlucht, een groot deel van deze vluchtelingen wordt opgevangen in de regio. Aan hen die huis en haard hebben achtergelaten, opzoek naar een veilig oord, willen schrijver Abdelkader Benali en componist Merlijn Twaalfhoven weer een stem geven. En neem dat maar vrij letterlijk. Op basis van verhalen en muziek van Syriërs in Aleppo en Nederland maken zij namelijk een mini opera.


Over de werkwijze en hun beweegredenen zeggen zij:

Syriërs sturen ons postkaarten uit Aleppo. Wij nemen deze getuigenissen als uitgangspunt voor de mini opera A Postcard from Aleppo. Zo ontstaat een muzikale toenadering tot zij die soms het journaal halen maar zelden ons hart weten te bereiken.  Een vluchteling is alles kwijt. Niet alleen huis, kleding en bronnen van inkomsten, ook zijn identiteit en waardigheid zijn verdampt. In de media krijgen politici, strijders en het geweld onze aandacht, maar de stem van de Syrische vluchteling blijft ongehoord in het kabaal van de oorlog. De kern van het verhaal is de mens die, op de vlucht voor oorlog, in een nieuwe oorlog terechtkomt: de oorlog van het zelfbehoud in een onbekende, soms vijandelijke wereld. Die vluchteling krijgt in dit project een stem. Een poëtische, humane stem waarin hoop en verlangen naar betere tijden een schuilplaats vinden.

De mini opera zal op 27 juni worden opgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam, in het voorprogramma van het Concertgebouworkest. Er is alleen nog één maar: het budget is nog niet rond. Middels crowdfunding hopen Benali en Twaalfhoven de financiering rond te krijgen. Overigens wordt al het verzamelde geld gebruikt om muziekworkshops in Syrische vluchtelingenkampen te steunen.

Ook een bijdrage leveren of meer informatie? Kijk dan hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)