2

Het ‘milde racisme’ van Louis CK

Video: een van de beste comedians ter wereld tackelt een ongemakkelijke waarheid bij Saturday Night Live

Louis CK staat bekend om zijn rake, provocerende en eerlijke grappen. Hoewel niet elke poging een voltreffer kan zijn (het tweede deel van zijn monoloog in bovenstaande video is duidelijk niet zijn beste werk) slaagt hij er als een van de weinigen in om zijn publiek te laten lachen om complexe problemen en begrippen als racisme, seksisme en ‘white privilege’ (zie beneden). In zijn openingsmonoloog voor de sketchshow Saturday Night Live biecht CK op hilarische wijze zijn ‘milde racisme’ aan het publiek op.


De manier waarop CK zijn eigen – goedaardige – racisme aan de kaak stelt, is raak omdat hij niet bang is om toe te geven dat de wereld niet enkel is onderverdeeld in slechte racisten en goede niet-racisten, maar dat daartussenin een groot grijs gebied bestaat waar de meeste mensen leven. Veel mensen vinden racisme objectief slecht en zien zichzelf als goed en geloven daardoor dat hun gedrag/gevoel/taalgebruik niet racistisch kan zijn, maar vele wetenschappelijke studies hebben reeds aangetoond dat juist onbewust racisme een gigantische maatschappelijke impact heeft.

Om de matige tweede helft van bovenstaande video te compenseren, hieronder een ijzersterke Louis CK die – al dan niet bewust – het begrip ‘white privilege’ haarfijn uitlegt:

Geef een reactie

Laatste reacties (2)