Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het mysterie van de 'lost girls': aborteren Britse immigranten meisjesbaby's?

  •  
15-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
echo300
Independent: tussen de 1.500 en 4.700 meisjes 'verdwenen' in GB ... Illegale meisjesabortus 'breed toegepast' onder sommige etnische groepen
Schokkend nieuws uit Groot-Brittannië: de Britse krant The Independent meldt dat het illegaal aborteren van meisjesfoetussen onder sommige etnische groepen in Groot-Brittannië breed wordt toegepast. De krant deed diepgaand onderzoek naar het verschijnsel, nadat uit censusgegevens bleek dat de verhouding tussen Britse jongens en meisjesbaby’s, waarvan de ouders in Afghanistan, Pakistan of Bangladesh geboren zijn, ver afwijkt van de biologische verwachting. De krant heeft berekend dat er tussen de 1.400 en 4.700 meisjes zijn ‘verdwenen’ in Engeland en Wales.
Normaal gesproken worden er 105 meisjesbaby’s geboren voor elke 100 jongensbaby’s. Zodra die sekseverhouding verschuift naar meer dan 108 (1.08) jongensbaby’s ten opzichte van 100 (1.0) meisjesbaby’s, moet er wel een externe factor meespelen. In sommige gebieden van India en China is die ratio opgelopen tot wel 1.2 of zelf 1.4, als gevolg van selectieve abortus (of verdrinking) van meisjesbaby’s. The Independent constateerde dat onder tweede kinderen in Groot-Brittannië met ouders uit Pakistan, Afghanistan en mogelijk ook Bangladesh een afwijkende verhouding van tussen de 1.1 en 1.2 geldt.
Ook tweede kinderen van ouders uit Nepal, India en China waren opvallend vaak jongens, maar die statistische verschillen zijn volgens The Independent te verklaren doordat veel gezinnen net zo lang doorgaan met kinderen krijgen tot er een jongetje wordt geboren. Voor de ‘lost girls’ van ouders uit Pakistan en Afghanistan geldt dat niet, waardoor het wel haast zo moet zijn dat in die gemeenschap gender-selectieve abortus wordt toegepast. Wat uiteraard illegaal is.
Het is nog onduidelijk of de genderselectieve abortussen in Groot-Brittannië worden gedaan of dat deze in het land van herkomst worden uitgevoerd. Slechts 10 procent van de abortussen in Groot-Brittannië vindt plaats na 13 weken. Het moment waarop de sekse van foetus met zekerheid kan worden vastgesteld.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.