145

‘Het negeren van akkoorden is niet de juiste weg’

Griekenland keert geldschieters van trojka de rug toe ... Dijsselbloem is not amused

De nieuwe Griekse regering onder leiding van premier Tsipras is niet van plan de lopende afspraken met de zogeheten trojka te verlengen. De Griekse minister van financiën Varoufakis noemde het samenwerkingsverband van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds ‘wankel’ en ‘anti-Europees’. Hij wil liever direct onderhandelen met de Europese regeringen, zo liet hij weten aan Minister Dijsselbloem van Financiën, die voor een kort kennismakingsbezoek naar Athene was gevlogen.

Dijsselbloem was niet blij met de mededeling van zijn Griekse collega. “Het negeren van akkoorden is niet de juiste weg”, liet hij weten.

Varoufakis riep ook op tot een internationale conferentie over de schuldenproblematiek, waarin niet alleen Griekenland onderwerp van discussie zou zijn. Dijsselbloem antwoordde hierop kortaf dat zoiets al bestaat. “Het heet de eurogroep.”

Ongemakkelijk
De persconferentie met de twee ministers verliep niet helemaal gesmeerd. Trouw meldt:”Inderdaad werden voor de camera’s de gebruikelijke beleefdheden uitgewisseld. Maar tijdens de persconferentie van Dijsselbloem en Varoufakis – de eerste in zijn gebruikelijke pak met stropdas, de tweede in felblauw overhemd met zwart colbert – ging het knetteren.
(…) Vervolgens stond de Nederlander met een verbijsterde blik op, greep na enig nadenken de ferm uitgestoken hand van Varoufakis, en leek hem en passant nog iets in te fluisteren. Wat dat precies was is niet bekend, maar van de gezichtsuitdrukking van beiden was af te lezen dat de beleefdsheidsfase voorbij was.Toen Varoufakis uitlegde waarom de nieuwe Griekse regering het lopende leningenprogramma van de EU niet wil verlengen na 28 februari, zien we Dijsselbloem steeds moeilijker gaan kijken terwijl de vertaling langzaam in zijn oor binnenkomt.

Niet meer lenen
Het leningenprogramma loopt af op 28 februari. Als de regering van Tsipras geen verlenging aanvraagt, hebben de Grieken vanaf 1 maart voor het eerst in vijf jaar geen enkele leenmogelijkheid meer. Dat wordt problematisch wanneer zij de komende maanden zo’n 10 miljard euro aan schuld moet herfinancieren.

Geef een reactie

Laatste reacties (145)