Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het recept van Loretta Schrijver

  •  
14-12-2009
  •  
leestijd 11 minuten
  •  
280 keer bekeken
  •  
Hermans

Nieuw vegetarisch recept

Gedurende de twee weken van de klimaattop in Kopenhagen plaatst Joop.nl hier elke dag een nieuw vegetarisch recept van een bekende Nederlander. Dat doen we omdat de vleesproductie een van de grootste bronnen is van CO2-uitstoot. Als iedereen in Nederland besluit één dag in de week geen vlees te eten, levert dat in één klap de besparingsdoelstelling op van het Nederlandse kabinet voor alle huishoudens of besparen we net zoveel broeikasgassen als wanneer we het hele huis voorzien van dubbel glas én alle gloeilampen vervangen door spaarlampen.
Turkse Linzensoep van Loretta Schrijver
Wakker geschud door het toenmalige Lekker Dier, ben ik als dierenliefhebber 20 jaar geleden al begonnen het eten van vlees tot een minimum te beperken.  Mijn eigen protest tegen de vee-industrie en tegen de maatschappij, die die vee-industrie stevig omarmt. Jaar in jaar uit, elke dag, ieder uur, elke minuut, elke seconde, leiden miljoenen dieren een troosteloos bestaan om onze onverschilligheid te voeden. Miljoenen, of miljarden dieren…wat maakt het uit. Elk dier dat door ons toedoen lijdt is er één te veel. Daar zijn we het over eens. Waarom is er dan een dreigende klimaatramp voor nodig om onze vleesconsumptie aan banden te leggen? Wordt Co2-uitstoot uiteindelijk de katalysator voor vleesloze dagen en dus de redding van miljoenen dieren? Ik zal het toejuichen, maar met een bittere bijsmaak. Ik wens ons allen desondanks veel lekkere vegetarische maaltijden toe.
(Klik eens op onderstaande link en verbaas u, net als ik dat heb gedaan, over de tekst: http://www.minlnv.nl/portal/page?_pageid=116,1640333&_dad=portal&_schema=PORTAL&p_news_item_id=24697 )
Turkse linzensoep, mmmm heerlijk…. Of onderstaand recept de verrukkelijke soep kan evenaren van de kok in de RTL kantine, weet ik helaas niet…
Benodigdheden • 250 gram rode linzen • djinten/komijn • 2 uien • 3 tenen knoflook • 2 kleine blikjes tomatenpasta • 1 rode peper • half glaasje zoete witte wijn • water • olijfolie • peper • zout • munt (gehakte stukjes) • citroen(sap) • 2 klontjes suiker • bouillonblok
Bereiding Stap 1 : Fruit eerst de stukjes knoflook en uien in olijfolie en fruit vervolgens de tomatenpasta mee. Stap 2 : Giet ongeveer een halve liter water bij en voeg de rode linzen toe, eerst de linzen wassen! De linzen moeten ongeveer 2 vingertoppen onder het waterniveau zijn. Laat de linzen gaar koken. Als de linzen open knappen, is het bijna klaar. Voeg het bouillonblokje toe. Stap 3 : Je merkt dat de soep dikker wordt van structuur, kook de linzen goed door. Doe de rode peper (in stukjes gemalen) door de soep en kook deze mee. Voeg vervolgens ongeveer 2 eetlepels djinten en 2 klontjes suiker. Laat deze even mee koken! Stap 4 : Als laatste giet je er het halve glas wijn bij en doe je er 4 flinke eetlepels munt doorheen. Tip : Roer als de soep geserveerd is een klein beetje citroensap doorheen de soep om deze compleet te maken. Een vers stuk Turks brood maakt het geheel af.
220-9600-Dolf_Jansen_kleiner
Recept pasta-mozza Braadpan met dikke bodem, fikse scheut olijfolie, versnipperde rode peper, vier of vijf tenen knoflook. Spetter spetter. Oregano erbij, liefst vers, andere (Italiaanse) kruiden, niet te zuinig. Spetter, spetter. Twee blikjes zwarte olijven zonder pit, allemaal stuk voor stukdoormidden snijden – vandaar zonder pit – ook in de pan. Vuur (plaat, keramiek, weetikveel) zacht. Laag. Ondertussen, altijd ‘n fijne zin bij recepten die je niet vantevoren drie keer hebt doorgelezen, grote pan vol kokend water en tuinkruidenbouillonblokje met daarin pasta naar keuze. 12 minuten laten koken, meestal. Snij twee flinke brokken mozzarella in kleine stukjes, blokjes, flardjes, zie maar. Beetje peper erop is ook wel fijn. Als de pasta klaar, gaar, a la dente is, afgieten en in de braadpan scheppen. Tegelijkertijd de mozzarella erdoorheen scheppen. Serveren met een salade van heel veel groene dingetjes plus cranberrys plus advocado. Ook groen, inderdaad. Enjoy!
Leestip: Eating animals – Jonathan Safran Foer
*****************
ChandraMerx
Chandra Merx is model. Zij was in januari 2007 Playmate en haalde in 2008 de shortlist van de verkiezing tot meest sexy vegetariër van dat jaar.
Spaghetti al aglio e oglio
(een variant op het recept dat Wouter Bos eerder plaatste)
Lekker snel Italiaans vegetarisch gerecht met veel smaak. Ingrediënten voor  4 personen. • 300 g spaghettini (dunne spaghetti) • 100 ml olijfolie extra vierge • 3 tenen knoflook, fijngesneden • 1 rode peper, fijngesneden • 1/2 theelepel grof zeezout • 1 bakje verse basilicum plat (20 g) • 12 Cherrytomaatjes • Rucola • Parmezaanse kaas • Avocado
Kook de spaghettini volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal al dente (ongeveer 9-10 minuutjes). Verwarm intussen de olie met de knoflook in een hapjespan of wok op middelhoog vuur en voeg, wanneer de knoflook licht begint te kleuren, de rode peper en het zout toe.
Roer goed door en neem de pan van het vuur.
Snijd de blaadjes van de basilicum fijn. Giet de spaghettini af en laat uitlekken. Zet de hapjespan weer op het vuur en roer de spaghettini, basilicum en cherrytomaatjes erdoor.
Laat dit nog 2-3 minuutjes bakken, blijven roeren in de pan.
Serveren op het bord vervolgens garneren met rucola, klein gesneden stukjes avocado. Paar druppels aceto balsamico eroverheen en afmaken met flink wat vers geraspte Parmezaanse kaas.
Ziet er geweldig uit maar belangrijker het smaakt super lekker!
********************
mariannethieme_lijst
Niets doet de emoties zo hoog oplopen als een discussie over vlees. Da’s jammer, want er is geen enkel rationeel argument te bedenken om vandaag de dag door te gaan met de consumptie van vlees en vis. Louter de emotie geeft de doorslag bij de verstokte diereneter: het is zo lekker! Om te laten zien dat je zelfs als verstokt viseter de gerookte-makreel-uit-de-krant niet hoeft te missen, vandaag een recept met gegrilde aubergines.
  We weten inmiddels dat we 30 tot 40 miljard monden zouden kunnen voeden wanneer we zouden kiezen voor plantaardig voedsel, volgens Louise Fresco.
Nu wordt 80% van het landbouwareaal en 50% van de wereldgraanvoorraden opgesoupeerd door de veehouderij. Daar moet een einde aan komen, omdat we opkomende economieën niet kunnen voeden volgens het inefficiënte systeem dat wij bedacht hebben. Cees Veerman zei het al : het systeem is vastgelopen. We importeren grote hoeveelheden veevoer ten koste van het regenwoud, we exporteren grote aantallen varkens en hoeveelheden varkensvlees en met de rotzooi blijven we hier zitten. 70 miljard kg mest per jaar, 4000 kg poep per Nederlander, laten we zeggen goed voor 50 standbeelden uit mest op ware grootte van Pierre Wind , om maar eens iemand te noemen.
Pierre Wind is de man die zelf het liefst het laatste woord heeft ongeacht het verloop van de discussie. Ook op deze site probeert hij een CO2OKADHD discussie te entameren.
Waar van verschillende kanten gepleit wordt om mensen te stimuleren het vlees een dag in de week te laten slaan (plm 15% reductie), daar gaat Pierre eerst even helemaal los over het vermeende fanatisme van de mensen die met die suggestie komen. De tunnelvisie van de vegomissie noemt hij dat. Overdrijving is de kracht van Pierre Wind, je houdt ervan of je houdt er niet van.
Wie komt aan z’n stukje vlees heeft niet alleen een bord voor het hoofd maar een heel servies, en ziet mensen het liefst in kooien en dieren huppelend op straat.
Tot zover de emoties van Wind, waar ik me niet teveel in zal verdiepen omdat ik weet dat je een professional in een ander vakgebied moet zijn om deze houding te kunnen doorgronden. Maar dan de oplossingen van Pierre zelve. We moeten niet langer 200 gram vlees per hoofdgerecht eten, maar 75gram, een reductie van meer dan 60%. Okee, laat het fanatisme wat Paul McCartney en mij zou kenmerken voor wat het is, en kies voor de lijn Wind. Maken we meteen stappen die 4x zo groot zijn, hoor je mij niet over klagen.
Waar we het in elk geval over eens lijken te zijn, is dat de consumptie van dierlijke eiwitten leidt tot honger in de wereld, een biodiversiteitsverlies van 30%, zoetwaterproblemen, dierziektencrises, fosfaatproblemen, dierenwelzijnsproblemen, obesitas (en andere welvaartsziekten) en ernstige klimaatproblemen.
We hoeven elkaar niet de maat te nemen over de mate waarin de vleesconsumptie moet worden ingedamd en de wijze waarop dat gerealiseerd kan worden. Als we maar zien dat we toe moeten naar een meer plantaardige en dus diervriendelijker samenleving. En dat de tijd gaat dringen.
Als Pierre Wind in die discussie om de een of andere reden het laatste woord wil: be my guest!
Vreedzame kerstdagen alvast…
Aubergines van de grill: (Dit gerecht is voor vier tot zes personen)
6 aubergines 4 tenen knoflook olijfolie peper en zout rijst
Verwarm de oven op 160 graden. Was de aubergines. Snij de aubergines in de lengte doormidden, kerf met een scherp mes ruitjes in het vlees zodanig dat de blokjes er niet uitvallen. Doe ruim olijfolie in een platte schaal en pers 4 knoflookteentjes en roer die door de olie. Voeg peper en zout toe. Druk de aubergines met de doorgesneden zijde in de olie en laat het olie-knoflookmengsel een paar minuten in de binnenzijde van de aubergine trekken. Doe de aubergines in de oven en laat ze in anderhalf uur tijd goudbruin worden. De binnenzijde van de aubergine dient door en door gaar te zijn. Kook op het laatst de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Marianne Thieme
*********
Pierre3_01
Kok Pierre Wind lanceert zijn nieuwste initiatief: GlobalCO 2 Ok
In de discussie ‘Minder Vlees’ hebben de prominenten, die op dit vlak steeds weer op het hoofdpodium staan, minimaal één blinde vlek in het hoofd. Ergo:  niet één bord maar een heel servies voor het hoofd. Zo wordt Marianne RoepToeter Thieme gedreven door een te grote missiedrang om heel Nederland vegetarisch te maken………. het liefst nog de mensheid in een kooi en de dieren vrij huppelend. En Mister Beatle Paul McCartney himself, die doet er alles aan om het vegetarische droombeeld van zijn wijlen vrouw Linda te verwezenlijken. Lief, maar daar is ook alles mee gezegd. Paul en Marianne pakken het CO 2 uitstootverhaal aan om hun vegomissie meer kracht te geven. Dat stoort me. Ze lijden aan tunnelvisie. In plaats van meedenkers, om het milieu-klimaatprobleem op te lossen, worden ze vegostrijders, die zelf het gevoel hebben dat ze in een zware oorlog verwikkeld zijn en daardoor de gesprekspartner, die iets anders denkt, direct als de vijand zien. Neen, ik geloof dit keer in het Nederlandse Poldermodel: schikken in de oplossing zodat je een breder draagvlak krijgt. Dus: weg met de stelling één keer per week geen vlees eten. Als je dat wilt, moet je het vooral doen, maar draag een consument vriendelijkere oplossing aan, die uiteindelijk ook nog meer effect zal hebben. Preek voor dagelijkse kleinere porties vlees. Het Voedingscentrum adviseert gemiddeld per dag 100 gram vlees per persoon. Dus, bij een hoofdgerecht zou dat ongeveer 75 gram vlees zijn.  Als je ziet wat we nu per dag aan vlees binnenstouwen is dat zeker 200 gram. Bij velen onder ons zelfs 300 tot 400 gram. Dus, wanneer je de porties halveert en aan de geadviseerde hoeveelheid houdt, dan gebeurt er wat. Op die manier help je echt het milieu. En, je kan als vleesliefhebber gewoon elke dag vlees eten. Ik weet zeker dat deze boodschap veel meer effect zal hebben. Daarbij ook makkelijker te accepteren. Wel moeten de Ministeries en de voedselindustrie deze boodschap stimuleren. Het zou een stuk eenvoudiger zijn wanneer de verpakte vleeshoeveelheden per persoon kleiner zouden zijn. En, dat de kipfilets kleiner worden geproduceerd, etc. Maximaal zou een portie vlees 75 gram moeten zijn. Ja, dan doe je wat aan het milieu. Ook voor de portemonnee van de consument, want 75 gram is een stuk voordeliger dan 150 gram. Of, je behoudt dezelfde prijs en met de winstmarge help je dier –en milieuvriendelijker boeren. Daar houd je dan eventueel een referendum over. Zo krijg je direct meer betrokkenheid bij het onderwerp. Ja Marianne en Paul, zo simpel is het.
GlobalC0 2 0k Bietensoep Dit recept op JOOP.nl is een primeur, want het is het eerste GlobalCO 2 Ok-recept ter wereld. GlobalCO 2 Ok® is een initiatief van Pierre Wind, dat deel uitmaakt van de Groene Academie, waarvan  eind januari ‘de deuren’ zullen open gaan. De Groene Academie is een project van De Week van de Smaak, het Voedingscentrum en Pierre Wind. Als GlobalCO 2 Ok probeer je bewuster met eten om te gaan, zodat je op die manier een positief steentje bijdraagt aan het milieu. Kijk en speel eens bijvoorbeeld met de Klimaatweegschaal. Dat is echt een eyeopener.
Ingrediënten( ruim vijf personen) 500 gram rode gekookte bieten 100 gram ui rood 1 dl olijfolie 1 lt.  groentebouillon Naar smaak citroensap en Pernod (of Ricard)
Tabasco Bloem 2 eidooiers
Maak 1 lt. een groentebouillon (of zet 1 liter water op en doe hier 18 gram groentebouillonpoeder bij). Als GlobalC0 2 0k kun je de bouillon het best zelf maken, want dat het best voor het milieu.
Hak 2 teentjes knoflook fijn en snijd de bietjes in stukken( hoeft niet netjes). Snipper de ui en bak deze samen met de fijngehakte knoflook goudbruin in een pan met daarin een scheutje olijfolie.
Doe de bouillon en de gesneden bietjes hierbij en breng het aan de kook. Kook het geheel tot status gaar. Mix met een staafmixer alles goed door elkaar. Zeef de soep en breng het op smaak met citroensap, Pernod of Ricard (ongeveer borrelglas). Let op: puree niet weggooien.
Als GlobalC0 2 0k gooi je zo min mogelijk weg. Maak na het zeven van de overgebleven puree koekjes (‘soepstengels’), om deze bij de soep te serveren. Spatel door de puree twee eierdooiers, bloem en tabasco en zout naar smaak. Voeg zoveel bloem toe totdat het een niet plakkerige kneedbaar deeg is geworden. Rol het met de deegroller uit tot een dunne plak. Snijd met een mes dunne repen. Doe ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze af in een oven van 175  ̊ C tot status gaar en knapperig. Serveer ze bij de soep
*********************
leon-verdonschot
Gazpacho (maar dan weer anders dan die van Jonnie Boer):
Ingrediënten:
Anderhalve à twee komkommers 1 middelgrote ui halve tot hele groene paprika 2 tenen knoflook 1 kilo rijpe tomaten 1 dl olijfolie 75 gram witbrood (geen korst!) 4 eetlepels wijn- of sherryazijn Versgemalen zwarte peper Een theelepel zout.
Heel simpel: alles schillen en pellen. In grote stukken snijden. In de machine,of de staafmixer erdoor. Dan het brood, de azijn, zout en peper erdoor. Kwart liter water erbij. Dan heb je pulp. Die pulp zeven, zodat alle pitten eruit zijn. Nog eens door de keukenmachine, terwijl je de oliefolie erbij giet.
Met dank aan Sylvia Witteman: het is haar recept, ik knipte het ooit uit de Volkskrant. Witteman pleitte voor iets meer water, ik voor minder water en iets meer brood: ik hou van dikke gazpacho. Koude soep drinken terwijl het vriest schijnt net zo raar te zijn als erwtensoep in de zomer, maar mij smaakt gazpacho altijd en overal.
Leon Verdonschot is journalist, columnist, schrijver, radio- en tv-presentator en al 20 jaar vegetariër (nadat hij een documentaire van Brigitte Bardot over de bio-industrie zag).
Hij is dit jaar genomineerd als meest sexy vegetariër van het jaar, de verkiezing die jaarlijks door Wakker Dier wordt georganiseerd.
VANDAAG DE LAATSTE DAG OM TE STEMMEN!!! KLIMAATTOP VALT IN HET NIET BIJ DE IMPACT VAN DE MEEST SEXY VEGETARIER VERKIEZING! VEGETARIERS REDDEN DE WERELD, HAP VOOR HAP. STEM NU!!
Voor de eerdere recepten klikt u hier.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.