38

Het stikt van de fijnstof op populaire hardloopplekken

VIDEO: Thuis op de bank hangen is gezonder dan hardlopen in de spits

Waar de stad groen kleurt is de lucht niet per se schoner. Hardlopers moeten volgens Natuur & Milieu beter gaan opletten waar en op welk tijdstip ze gaan rennen, want de groene omgeving aan de rand van de stad bedriegt. Uit metingen op populaire hardloopplekken in Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag blijkt dat de lucht behoorlijk vervuild kan zijn.


Een hardloper ademt drie keer zoveel lucht in dan normaal en is om die reden erg kwetsbaar. Volgens Maarten van der Biezen van Natuur & Milieu lopen veel renners tijdens de spits en dat zijn nu juist de tijden waarop veel fijnstof vrijkomt.

Hardlopers denken al snel dat ze gezond bezig zijn maar wij willen laten zien dat het nogal uitmaakt wáár je hardloopt. Luchtkwaliteit en fijnstof zijn abstracte begrippen, maar voor hardlopers zijn ze eigenlijk heel dichtbij. Uit onze metingen blijkt dat het al verschil kan uitmaken of je een paar meter naast de straat loopt of op de weg zelf”, zegt hij in Uitgesproken VARA.

Uit een rapport van de Rekenkamers van de vier grote steden in Nederland blijkt dat de Randstad één van de vuilste plekken in Europa is als het gaat om luchtkwaliteit. Vooral het ultrafijnstof is schadelijk voor de mens. Jaarlijks gaan zo’n 2000 mensen eerder dood aan gevolgen van fijnstof en uitlaatgassen. 


Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (38)