16

‘Het verzorgingshuis verdwijnt’

Verzorgingshuis wordt te duur … Zorgaanbieders en woningcorporaties dreigen failliet te gaan

Op korte termijn dreigt het verzorgingshuis failliet te gaan als gevolg van de kabinetsplannen. Dat heeft grote gevolgen voor zorgaanbieders en woningcorporaties zeggen betrokkenen vanavond tegen Nieuwsuur. Die dreigen nu failliet te gaan.


Bureau Berenschot schat in dat in 2020 zo’n 800 verzorgingshuizen hun deuren hebben gesloten. Dat zou het gevolg zijn van de versobering van de ouderenzorg die het kabinet-Rutte in gang zet.

Voor mensen met een lichte indicatie voor zorg is vanaf 1 januari geen plaats meer in een door de overheid gefinancierd verzorgingshuis. In de toekomst worden ook de zwaardere indicaties geschrapt wat betekent dat ook mensen met dementie op zoek moeten naar een nieuw onderkomen. Alleen voor ernstige gevallen blijven verpleeghuizen bestaan.

Nieuwsuur schets een beeld van een toekomst waarbij mensen steeds langer thuis moeten blijven. Eventueel met hulp van de thuiszorg of mantelzorgers. Pas als de hulp intensiever wordt, kan diegene worden opgenomen in een door de overheid gefinancierde instelling.

Directeur van de woningbouwcorporatie Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam Harry Rietveld trekt vanavond aan de bel in Nieuwsuur. Volgens hem is de invoering van de nieuwe maatregel veel te snel.  Hij meent dat de politiek er niet bij stil staat dat de huidige onzelfstandige kamer in verzorgingshuizen niet zomaar te verhuren zijn.    

Het zijn vaak kleine kamers waar maar een lage huur voor gevraagd kan worden, terwijl er ook grote gemeenschappelijke ruimtes zijn. Die moeten ook betaald worden uit de huuropbrengsten, maar in dat geval worden de huren voor de kamers veel te hoog.

NOS: Sluiting verzorgingshuizen dreigt

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)