40

‘Het web wordt verdrongen door een stroom’

Francisco van Jole over 20 jaar internet in Nederland en de toekomst van het web

Deze week twintig jaar geleden startte een groep hackers met een project om internet toegankelijk te maken voor particulieren in Nederland. Francisco van Jole schreef daar een artikel over voor de Volkskrant, het was de eerste keer dat er voor een breed publiek geschreven werd over het toen volstrekt onbekende internet.


Dat artikel valt hier nog te lezen. Tegenover Deborah Blekkenhorst vertelt Francisco hoe internet er toen uitzag. Maar het blijft niet bij een nostalgische terugblik. In diezelfde week eind april 1993, werd een cruciale beslissing genomen. De man die het web had bedacht, sir Tim Berners Lee, stelde de code van de software daarvan voor iedereen ter beschikking. Daardoor werd ook het web van iedereen en met dat besef en die benadering explodeerde de populariteit.

Thans lijkt er sprake van een kentering. De rol van het web wordt steeds meer overgenomen door apps op smartphones. En die zijn er niet open en voor iedereen, het zijn gesloten relaties tussen gebruikers en producenten. De geest waarmee internet groot is geworden lijkt zo enigszins te verdampen.

Lange tijd werd gedacht dat het web in de toekomst 3D zou worden maar het pakt anders uit. Informatie krijgt steeds minder de vorm van een web en meer van een stroom die voor een gebruiker op maat gesneden wordt. Voor iedereen is de content van Facebook anders, om maar wat te noemen. Die stroom wordt ook anderszins streaming. We slaan bijna niets meer zelf op hardware op, alles komt in de cloud. Deze week bestaat de iTunes-store 10 jaar maar het idee van losse nummers kopen is al net  zo op z’n retour als het begrip ‘mp3’. Hoe lang heeft het web nog?

Geef een reactie

Laatste reacties (40)