75

‘Hetze tegen oud-SNS-topman strafbaar’

VIDEO In Nieuwsuur advocaat Spong over onder andere de oproep van publicist Brandt Corstius aan Sjoerd van Keulen om geld terug te geven

Na de nationalisatie van SNS Reaal was oud-topman Sjoerd van Keulen het mikpunt van scheldpartijen op de sociale media. Van zijn luxe villa verschenen foto’s in de media en vanwege alle bedreigingen vluchtte de falende topman tijdelijk naar het buitenland. Is er een grens bereikt? In Nieuwsuur rechter Huub Willems en advocaat Gerard Spong

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Update
Jelle Brandt Corstius heeft op zijn weblog gereageerd op de verwijten aan zijn adres. Een citaat:

Geen wonder dat mijn actie aansloeg. De media waren genoodzaakt daarop te reageren. Er zijn een hoop vragen die je dan kan stellen. Waarom leeft deze actie zo sterk onder de Nederlandse bevolking? Heeft het iets te maken met het onmacht van de politiek of toezichthouders? Heeft iemand nog wel vat op de financiële sector? Is het moreel verantwoord om een bonus van een miljoen te houden, terwijl 16 miljoen Nederlanders voor diezelfde fout moeten boeten? Gebeurt dat wel vaker, het vrijwillig teruggeven van een bonus op morele gronden (het antwoord: ja). En wie zijn al die andere Sjoerd van Keulens die rijk zijn geworden door roekeloos gedrag waar wij nu voor moeten boeten, de Rijkman Groenings en de Amarantis-mannen? Wordt het niet tijd dat zij iets terugdoen? Niet omdat het moet, maar omdat het goed is?

Niks van dat alles: de verslaggevers en opiniemakers besloten zich te concentreren op de Toon van het Debat. De inhoud van mijn actie, die onder zoveel Nederlanders leeft, was niet interessant. Het ging om de Toon. Hoe durfde ik die arme bankier zo hard aan te pakken? Het versturen van een email werd consequent een ‘volksgericht’ genoemd, of beter nog, een ‘lynchpartij’. Geen van de journalisten meldde dat ik in de oproep expliciet heb vermeld: ‘Maak geen enge dreigementen, dat werkt alleen maar averechts’.

Dat bijna alle verstuurde emails volkomen beschaafd waren opgesteld (zoals blijkt uit de tussenstand op dag 3) werd evenmin vermeld. 

Nieuwsuur: Topman aan de schandpaal

Geef een reactie

Laatste reacties (75)