6

Hevige rellen in Parijs nadat Franse politie Chinese man doodschoot

In Parijs zijn dinsdagnacht rellen uitgebroken nadat de politie zondag een 56-jarige Chinese man doodschoot. Volgens de politie werd er geschoten uit zelfverdediging, de familie van het slachtoffers zegt echter dat er geen enkele aanleiding voor de politieactie was. Nadat het verhaal van de politie naar buiten kwam, verzamelden enkele honderden mensen uit de Parijse Chinese gemeenschap zich rond het politiebureau, daar liep de situatie al snel uit de hand.

Volgens het officiële verhaal van de politie, kwam er bij hen een melding binnen over een man die zijn buren met een schaar bedreigde nadat hij over geluidsoverlast had geklaagd. Toen de agenten bij de woning arriveerden zouden zij binnen geschreeuw hebben gehoord, waarna zij de woning zijn binnengegaan. Daar troffen zij de man aan met de schaar in zijn hand, waarna geschoten is. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol en verwondde hij een van de agenten met de schaar. De agenten zouden nog geprobeerd hebben de man te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

Het gezin van Liu Shaoyo, het slachtoffer – diens vrouw en vier kinderen tussen de 15 en 21 jaar oud – heeft echter een heel andere versie van het verhaal. De man zou met de schaar bezig zijn geweest vis te snijden, toen hij inderdaad de buren verzocht minder geluid te maken. Daarna ging hij terug naar binnen. De agenten zouden met getrokken wapens de woning binnen zijn gegaan. De man had daarop ‘niet schieten’ geroepen, maar werd zonder waarschuwing alsnog neergeschoten.

Een van de dochters van het slachtoffer heeft tegen de Franse krant Parisien gezegd:

Mijn vader kwam naar de deur met de schaar in zijn hand die hij gebruikte voor de vis die hij aan het bereiden was. Het bonzen op de deur werd steeds luider. Ik schreeuwde dat ze rustig moesten doen, maar dat hielp niet. Ze braken door de deur heen, het pistool ging af en mijn vader viel op de grond.

Het incident vond zondag plaats in de wijk Curial in het 19de arrondissement. Dinsdag kregen de nabestaanden de gelegenheid hun verhaal te doen bij het Korps Landelijke Politiediensten (IGPN) Dinsdagavond trok een grote menigte uit de Chinese gemeenschap naar het politiebureau om te demonstreren tegen het politiegeweld. De sfeer werd snel grimmig en er werden auto’s in brand gestoken. Ook kwam het tot gewelddadige aanvaringen tussen de ME en de demonstranten.

35 mensen werden uiteindelijk gearresteerd; 26 van hen wegens deelname aan een gewelddadige bijeenkomst, drie voor het aanvallen van een politieagent en het in brand steken van een politieauto en zes voor het gooien van voorwerpen naar de politie. Drie ME’ers raakten lichtgewond. Naast de politieauto gingen nog drie auto’s van omwonenden in vlammen op.

Eerdere onrust
In Parijs botert het al langer niet tussen de politie en de Aziatische gemeenschap, die grotendeels uit Chinezen bestaat. Zij zijn in toenemende mate slachtoffer van overvallers. Dat geldt voor de lokale bevolking, maar ook voor Chinese toeristen. Volgens de politie is dat omdat overvallers ervan uitgaan dat Chinezen veel contant geld op zak hebben. De Aziatische inwoners van Parijs voelen zich in de steek gelaten door de politie en vinden dat zij niet genoeg beschermd worden. In november vorig jaar werd een Chinese kledingontwerper bij een overval vermoord in de Parijse voorstad Aubervilliers. Dat leidde tot een demonstratie waaraan ruim 13.000 mensen meededen.

Bronnen: L’Obs, SCMP

Geef een reactie

Laatste reacties (6)