Laatste update 13:36
34

HHJHHEZ: Over Denk, slachtoffergedrag, hypocrisie en identiteit

In de Rotterdamse editie Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit spreekt Francisco van Jole in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg met opiniemaker Celal Altuntas en oud-journaliste Liesbeth van der Kruit over politieke onderwerpen. Het gesprek vangt aan met de opinie die Celal schreef over het stemgedrag van jongeren. Hij constateert dat veel migrantenjongeren zeggen niet te gaan stemmen en stoort zich daar mateloos aan. “Als je nu niet gaat stemmen dan moet je straks ook niet klagen over racisme en discriminatie.”

Tegelijkertijd verfoeit hij Denk omdat die groep zich weliswaar fel uitspreekt tegen racisme maar niets onderneemt tegen discriminatie in eigen kring. “Ze stellen zich op als slachtoffer en gedragen zich als dader.”

Liesbeth constateert dat autochtone Nederlanders net zo hard discrimineren, bijvoorbeeld bij de keuze van de school van hun kinderen. “Alles wat jij zegt is waar,” zegt ze tegen Celal, “maar aan een probleem zitten altijd meerdere kanten.”

Wat dan te denken van Nederlanders die zich schamen voor hun land, zoals Peter Speetjens?

Beluister de verrassende antwoorden en het hele gesprek, waarin nog veel meer aan de orde komt, hieronder of via iTunes dan wel de site van Radio 1. Tussen twee en vier uur vannacht worden fragmenten van het gesprek uitgezonden in het VARA-programma Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit op NPORadio 1.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (34)