Laatste update 17:26
10

HHJHHEZ: Tweestrijd, zetelroverij en het verlangen naar een zakenkabinet

Rutger Groot Wassink,  fractieleider van GroenLinks in Amsterdam, wil volgend jaar weer lijsttrekker van zijn partij worden bij de lokale verkiezingen. Dat heeft hij bekend tegenover parlementair journalist van De Nieuws BV David van der Wilde die met hem sprak in De Balie voor de podcast van Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit. Aan tafel zaten ook SP-Kamerlid Ronald van Raak en de Leidse historicus Geerten Waling.

David besprak met hen onder meer het probleem van zetelroverij het parlement. Ronald van Raak is daar duidelijk over. Hij stelt dat een politicus in het parlement komt dankzij een partij en dat het dus geen pas geeft om bij een conflict zich de zetel toe te eigenen.

Ook aan de orde kwam het gebrek aan tweestrijd bij deze verkiezingen. Volgens Rutger Groot Wassink is dat een logisch omdat Nederland nu eenmaal een coalitieland is en de strijd nooit gaat tussen maar twee partijen. Geerten Waling ziet de huidige prognoses als een uitgelezen kans om de politiek te vernieuwen. Hij pleit voor een zakenkabinet dat steunt op een brede, al naar gelang het onderwerp wisselende, regeringscoalitie.

Beluister de podcast via iTunes of hieronder

cc-foto: Patrick Rasenberg

Geef een reactie

Laatste reacties (10)