Laatste update 15:02
7

HHJHHEZ: Vrouwen die altijd ja zeggen

In de foyer van theater Lantaren-Venster te Rotterdam sprak Francisco van Jole op Internationale Vrouwendag met Tweede Kamer-lid Mei Li Vos van de PvdA, schrijfster en docent Michelle van Dijk en Joop-redacteur Hasna El Maroudi.

Van de 28 partijen die deelnemen aan de verkiezingen hebben er slechts 4 een vrouwelijke lijsttrekker. Van alle kandidaten is slecht 35 procent vrouw. Hoe komt dat en hoe kan het veranderd worden? De drie bespreken de actie Stem op een Vrouw, waarbij het er om gaat niet alleen op een vrouw te stemmen maar op een die anders buiten de boot zou vallen. Daardoor kan het aantal vrouwen in de Kamer door de kiezer zelf verhoogd worden. Mei Li Vos ziet de actie wel zitten. Zelf staat ze op de 32e plaats. Hasna besluit in actie te komen en een overzicht te maken van vrouwen die net onder de peilingdrempel zweven. Het resultaat zie je hier.

Mei Li komt met nog een voorstel om de ondervertegenwoordiging van de sekse tegen te gaan. “Je hoort vaak dat vrouwen wel uitgenodigd worden voor talkshows maar in tegenstelling tot mannen dat vaker afslaan. Ik wil een lijst maken van vrouwen die altijd ja zeggen. Dan vervalt ook dat excuus.”

Daarna gaat het ook nog over het voorstel van Marianne Zwagerman om een vrouwenquotum in te voeren voor verkiezingsdebatten. En over de succesvolle actie van Liliane Ploumen om vrouwen te hulp te schieten die bedreigd worden door de vrouwvijandige politiek van Donald Trump. Is het feminisme de laatste jaren te weinig gericht geweest op solidariteit, wil Van Jole weten.

Fragmenten uit deze podcast – ook via iTunes verkrijgbaar – zijn vannacht te horen in Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit, tussen 2 en 4 op NPORadio 1.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)