200

Hij weet het niet

Rutte vergist zich voortdurend, brengt steun euro in gevaar ... Cohen: 'Rutte is een mooiprater, steeds halve waarheden'

Premier Rutte vergiste zich weer eens. Hij dacht dat de Finnen als onderpand voor de leningen aan Griekenland ‘een eiland’ hadden bedongen. Het blijkt een miljard in contanten te zijn. Op te brengen door landen als Nederland.


De methode Rutte – ieder probleem counteren met een succesverhaal – begint spaak te lopen nu zijn zogenaamde successen zelf problemen blijken te zijn. De ‘harde afspraken’ die hij heeft bedongen in de EU bijvoorbeeld. Hij blijkt de afspraken zelf keer op keer niet te kennen.

Zonder dat iemand in Den Haag het wist slaagde Finland er in meer uit de onderhandelingen te slepen door een onderpand te bedingen. Rutte ging er vanuit dat zo’n onderpand ‘een Grieks eiland of een vliegveld’ of zo zou zijn. Hij vond dat geen goed idee maar de Finnen er in zouden slagen dan wilde hij dat voor Nederland ook. Waarom hij iets wil wat hij geen goed idee vindt, blijft onduidelijk. Gedoogpartner en pseudo-oppositie partij PVV rook publicitaire winst. ‘Bijzonder pijnlijk dat het kabinet erg slecht geïnformeerd was,’ schreef Wilders in een pers-sms. Pijnlijker is echter dat de echte oppositie nu ook steeds minder trek in de plannen van Rutte heeft.

Het AD schrijft: 

Het kabinet dreigt de steun in de Kamer te verliezen voor de maatregelen om de euro te redden. (…) Pogingen van Rutte gisteren om helderheid te verschaffen, hadden een averechts effect. PvdA’er Plasterk schreef in een mail naar de financiële experts van de Kamer dat de premier ‘een idiote positie’ inneemt. De Kamer eist voor maandagmiddag duidelijkheid.

In een interview met NRC haalt oppositieleider Job Cohen hard uit naar Rutte. Hij noemt de premier een mooiprater die bitter weinig voor elkaar krijgt.

“Drieduizend agenten erbij? Nul. Twaalfduizend mensen extra in de zorg? Nul. Investeren in hoger onderwijs? Niets. Het openbaar vervoer verbeteren door uitbesteding? Komt helemaal niets van terecht.”

Geef een reactie

Laatste reacties (200)