15

Hilhorst: illegaliteit strafbaar maken is ‘symboolmaatregel’

Amsterdamse wethouder: In Amsterdam zal er in praktijk weinig veranderen

De Amsterdamse PvdA-wethouder Pieter Hilhorst, lijsttrekker van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen, ziet niets in het wetsvoorstel van het kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen. “Ik vind het uiteindelijk een symboolmaatregel die weinig werkt”, zei hij zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Hilhorst begrijpt dat er soms een compromis over iets wordt gesloten, zijn partij heeft immers het regeerakkoord ondertekend inclusief de strafbaarstelling van illegalen. In Amsterdamse zal er in de praktijk weinig veranderen. Volgens de wethouder heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) al gezegd ”dat we niet actief op zoek gaan naar mensen die geen papieren hebben”.

Hilhorst vindt wel dat iemand die een misdaad heeft begaan en geen verblijfsvergunning blijkt te hebben, het land moet verlaten, zegt hij in Kamerbreed.
Binnen de PvdA ligt de strafbaarstelling van illegalen gevoelig. Partijprominenten en lokale afdelingen van de partij spraken zich ertegen uit. De partij stelde vorig jaar een werkgroep in die onderzocht of strafbaarstelling van illegaliteit niet in strijd is met de afspraak om mensenhandel te bestrijden. De onderzoekers concludeerden dat de maatregel de bestrijding van mensenhandel kan belemmeren. Het wetsvoorstel kan ook menselijker worden vormgegeven, zonder dat het regeerakkoord met de VVD daarvoor hoeft te worden opengebroken, schrijft nieuwssite NU.nl.

Foto-cc: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (15)