Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hilhorst: illegaliteit strafbaar maken is 'symboolmaatregel'

  •  
15-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_PieterHilhorst_RoelWijnants_300_02.jpg
Amsterdamse wethouder: In Amsterdam zal er in praktijk weinig veranderen
De Amsterdamse PvdA-wethouder Pieter Hilhorst, lijsttrekker van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen, ziet niets in het wetsvoorstel van het kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen. “Ik vind het uiteindelijk een symboolmaatregel die weinig werkt”, zei hij zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.
Hilhorst begrijpt dat er soms een compromis over iets wordt gesloten, zijn partij heeft immers het regeerakkoord ondertekend inclusief de strafbaarstelling van illegalen. In Amsterdamse zal er in de praktijk weinig veranderen. Volgens de wethouder heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) al gezegd ”dat we niet actief op zoek gaan naar mensen die geen papieren hebben”.
Flickr_PieterHilhorst_RoelWijnants_300
Hilhorst vindt wel dat iemand die een misdaad heeft begaan en geen verblijfsvergunning blijkt te hebben, het land moet verlaten, zegt hij in Kamerbreed. Binnen de PvdA ligt de strafbaarstelling van illegalen gevoelig. Partijprominenten en lokale afdelingen van de partij spraken zich ertegen uit. De partij stelde vorig jaar een werkgroep in die onderzocht of strafbaarstelling van illegaliteit niet in strijd is met de afspraak om mensenhandel te bestrijden. De onderzoekers concludeerden dat de maatregel de bestrijding van mensenhandel kan belemmeren. Het wetsvoorstel kan ook menselijker worden vormgegeven, zonder dat het regeerakkoord met de VVD daarvoor hoeft te worden opengebroken, schrijft nieuwssite NU.nl.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.