23

Hilhorst wil PvdA Amsterdam leiden bij verkiezingen

Amsterdamse wethouder haalt in toespraak uit naar kabinet ... Bestrijding jeugdwerkloosheid 'prioriteit nummer 1' ... Ik wil niet wegkijken; ik wil erop af

Wethouder Pieter Hilhorst wil de Amsterdamse afdeling van de PvdA leiden bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Dat heeft hij dinsdagavond bekend gemaakt in een toespraak in brouwerij De Prael in Amsterdam.

In zijn toespraak haalde Hilhorst uit naar het kabinet. Volgens de Amsterdamse wethouder blokkeert minister Stef Blok de doorstroming op de woningmarkt door de huren te verhogen en de woningcorporaties een heffing op te leggen.
Nieuwssite NU.nl schrijft dat Hilhorst het makkelijker wil maken om huizen te kopen, onder andere via een hypotheekfonds. Dit moet banken aanzetten om huizen te gaan financieren. Ook wil de wethouder een groter aanbod aan huurhuizen in het middensegment tussen de 600 en 900 euro, onder meer door leegstaande kantoorpanden om te bouwen tot woningen.

De aanpak van de jeugdwerkloosheid heeft voor Hilhorst de hoogste prioriteit. Hij wil deze halveren door een offensief te starten via werkgevers, scholen en gemeente.

Op zijn Facebookpagina schrijft Hilhorst:

Ik weiger mij neer te leggen bij een situatie waarin duizenden jonge Amsterdammers werkloos op de bank zitten en de woningmarkt compleet vastgelopen is, terwijl we kansen laten liggen. Kinderen lopen taalachterstanden op die ze voor het leven tekent, terwijl dat niet hoeft. Mensen die zich zorgen maken over de toekomst van de zorg, terwijl er mogelijkheden zijn die we samen kunnen pakken.

Ik leg mij niet neer bij hen die zeggen: ‘zo is het nu eenmaal’. Ik wil niet wegkijken; ik wil erop af.

Hilhorst volgde in november 2012 Lodewijk Asscher, die nu vicepremier is, op als wethouder. Daarvoor was hij columnist bij de Volkskrant en presenteerde hij tv-programma’s als De Ombudsman.

Lees hier Hilhorsts kandidaatstellingstoespraak. Lees ook de opiniestukken van Pieter Hilhorst op Joop.

NU.nl: Oud-columnist Hilhorst wil PvdA Amsterdam leiden

Geef een reactie

Laatste reacties (23)