79

Hillen trekt eigen plan Libië

Terwijl collega Rosenthal (Buitenlandse Zaken), de Tweede Kamer en de NAVO bommen gooien als middel tegen Khadaffi hebben omarmd, pleit de minister van Defensie voor diplomatie

Minister Hans Hillen (Defensie, CDA) blijkt er andere ideeën op na te houden over Libië dan de rest van het kabinet, de Tweede Kamer en de NAVO. Hillen denkt dat de bombardementen op Libië niet zullen leiden tot het vertrek van dictator Moammar Kadhafi, meldt de Volkskrant donderdag.

Volgens Hillen, die met journalisten sprak tijdens een veiligheidstop in Brussel, is er een diplomatieke oplossing nodig om de impasse in Libië te doorbreken, zo meldde ook NRC Handelsblad woensdagavond al. De minister noemde het “naïef” om te denken dat Khadaffi val kan worden gebracht door de bombardementen die NAVO-vliegtuigen dag in dag uit uitvoeren. Ook zei Hillen dat de militaire operatie “tegen het eind van september” klaar moet zijn.
Volgens de Volkskrant hebben de uitspraken van de minister van Defensie in politiek Den Haag verbazing en ergernis gewekt. De Tweede Kamer sprak vorige week juist uit dat bombardementen door Nederlandse F-16-vliegtuigen niet mogen worden uitgesloten. Ook zei de Kamer dat Nederland na september moet kunnen doorgaan. De woordvoerder van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) herinnerde daar gisteravond aan. Rosenthal is de eerstverantwoordelijke bewindsman; Hillen is slechts ‘uitvoerder’.

Lees meer bij: NRC Handelsblad: Hillen: Gaddafi verdrijven met bombardementen is naïef

Volkskrant: Khadaffi wijkt niet voor bommen

Geef een reactie

Laatste reacties (79)