66

Hillen twijfelt over veel duurder geworden JSF

Minister van Defensie wilde week geleden nog meer animo in Kamer voor nieuwe gevechtstoestellen

De Joint Strike Fighter (JSF) waarvan Nederland mogelijk 85 toestellen wil kopen, wordt veel duurder dan verwacht. Tot nu toe werd uitgegaan van een bedrag van 6,2 miljard, maar daar komt volgens de nieuwe berekeningen 1,4 miljard bij. De kosten stijging daarmee met 20 procent. Minister Hans Hillen (Defensie) schrijft in zijn brief naar zijn departement dat hij de aanschaf van de gevechtsvliegtuigen opnieuw wil bezien.

Hillen benadrukt in zijn brief dat Defensie moet bezuinigen. De extra 1,4 miljard is een flinke aanslag op zijn budget. Nederland heeft nog steeds geen beslissing genomen in de aanschaf van de JSF’s, die de verouderde F-16’s moeten vervangen, maar doet wel mee aan de ontwikkeling er van. Volgend jaar zou een tweede testvliegtuig aangeschaft worden.

Hillen’s draai is opmerkelijk. Tien dagen geleden deed hij nog zijn best om extra draagvlak te krijgen voor de aanschaf van de JSF. Volgens CDA Kamerlid Raymond Knops is het een bijna onvermijdelijk dat als Nederland de gevechtstoestellen aanschaf, het er in ieder geval minder zullen zijn dan 85, meldt Trouw. Ook fractiegenoot Han ten Broeke zegt dat er niet meer dan de 6,2 miljard beschikbaar is voor de JSF.

De PvdA en SP zien liever dat het kabinet helemaal van de aanschaf van de gevechtsvliegtuigen afziet. Door de bezuinigingen bij Defensie verliezen al 10.000 mensen hun baan. “Het budget moet aangewend worden voor goede arbeidsvoorwaarden voor de militairen, niet voor een onnodige straaljager”, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

Trouw: Hillen bezint zich toch op aankoop JSF
cc-foto: Bas Bogers

Geef een reactie

Laatste reacties (66)