103

Hillen wil JSF zo snel mogelijk doordrukken

Demissionair minister is bang dat als de Kamer niet snel overgaat tot aankoop andere landen er 'met de buit vandoor gaan'

Demissionair minister Hans Hillen (Defensie) wil dat Nederland zo snel mogelijk kiest voor het gevechtsvliegtuig JSF (F35). Hij is bang dat Nederland belangrijke orders misloopt als het niet snel voor het toestel kiest. De Tweede Kamer heeft nog niet besloten tot aanschaf van het toestel over te gaan, maar Nederland investeert wel in de ontwikkeling van het nieuwe gevechtstoestel.


Hillen is bang dat Nederland eventuele industriële orders van de Amerikaanse ontwikkelaars Lockheed Martin zal mislopen, nu andere Europese landen wel al voor de JSF hebben gekozen. Tegenover Nu.nl verklaart hij:

Als we door blijven gaan met aarzelen, gaan anderen er dadelijk met de buit vandoor […] Nederland is een vooraanstaand, rijk, ontwikkeld land. Als zo’n land de internationale gemeenschap in de steek laat, ga je die prijs ook betalen in de economie […] Je krijgt minder orders en minder werkgelegenheid. Dan is ons imago dat van een bedelaar, die alleen maar meedoet als er wat te halen valt.

Bovendien, zo stelt Hillen, heeft een klein land als Nederland de F35 hard nodig.

Bijna maandelijks verjaagt een F16 nog een Russisch vliegtuig. De wereld is zo onevenwichtig dat als we maar een signaal afgeven dat we onszelf niet meer beschermen, we de vijand naar ons toe trekken […] Als we denken dat we met antiek ergens de oorlog kunnen winnen, of zelfs maar bedreigend zijn voor tegenstanders, dan vergissen we ons echt.

Onlangs werd bekend dat de JSF wéér duurder uit zal vallen vanwege problemen met de productie. Het testen van de toestellen is nog in volle gang, maar Lockheed is toch vast begonnen met de bouw van de vliegtuigen.

Ook werd onlangs bekend dat de Nederlandse industrie-gigant Stork, deelnemer aan de bouw van JSF-vliegtuigen, een gecamoufleerde lobby heeft gevoerd om het besluit tot deelname aan het miljardenverslindende defensieproject in Den Haag door te drukken. Daartoe werden onder meer Bekende Nederlanders ingezet, zonder dat die zelf op de hoogte waren van het doel.

Lees ook het opiniestuk van Arjan El Fassed op Joop.nl: Er is een uitweg uit de JSF-affaire

Geef een reactie

Laatste reacties (103)