Laatste update 15:31
6

‘Hillsboroughramp was schuld van Britse politie’

De Sheffieldse politie is verantwoordelijk voor de vele slachtoffers van de Hillsboroughramp in 1989. Dat is de conclusie van de rechtbank na een onderzoek van twee jaar. Bij de ramp kwamen in het toenmalige voetbalstadion van Sheffield Wednesday 96 Liverpool-supporters om het leven bij gedrang tijdens een bekerwedstrijd tegen Nottingham Forest. Nog eens 766 toeschouwers raakten gewond.

Volgens de rechtbankjury is er sprake geweest van ‘grove nalatigheid’ bij de politie, die al direct na het drama veel kritiek kreeg over het optreden. De politie zou zo’n tweeduizend mensen meer op de tribunes hebben toegelaten dan waar plek voor was. De mensenmassa op de tribunes zorgden vervolgens voor gedrang bij de hekken en verdrukkingen. Toeschouwers die gewonden probeerden te helpen, werden door de politie weggejaagd.

De hoofdcommissaris destijds, David Duckenfield, schoof de schuld in de schoenen van dronken supporters. In 2012 werd echter al door een onafhankelijk onderzoeksteam geconcludeerd dat die beschuldiging ten onrechte was. De rechtbankjury is nu tot hetzelfde oordeel gekomen.

De Hillsboroughramp wordt gezien als de grootste ramp uit de Britse voetbalgeschiedenis. Het proces is tevens de langstlopende rechtszaak in Groot-Brittannië. Dat er in de Britse voetbalcompetitie nu geen hekken meer langs het veld staan en geen staantribunes meer zijn, is een direct gevolg van het drama uit 1989. Na de uitspraak van de rechtbankjury werd zongen nabestaanden van de omgekomen supporters gezamenlijk You’ll Never Walk Alone, het volkslied van de fans van Liverpool FC.

Bronnen: NOS, VI

Geef een reactie

Laatste reacties (6)