Laatste update 21 mei 2019, 15:21
75

Hilversums raadslid verlaat SP voor Bij1: ‘Geen plaats voor antiracisme bij SP’

Rebekka Timmer, raadslid in Hilversum, heeft donderdagavond bekend gemaakt dat zij zich niet langer thuis voelt bij de SP en overstapt naar Bij1.

Timmer laat aan de Gooi en Eemlander weten:

Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van de gemeenteraad en de partij. Ik ben op het punt gekomen dat ik de partijkoers niet langer meer kan verenigen met mijn idealen en principes. En dus voel ik mij genoodzaakt om te vertrekken en te kiezen voor mijn idealen. Ik ben er niet voor om een zetel weg te jatten bij de SP Hilversum. De partijkoers is jammer, maar de afdeling is top.

Hoofdreden voor het vertrek van Timmer is het standpunt – of het gebrek daaraan – dat de partij inneemt met betrekking tot racisme en de vluchtelingenkwestie:

Binnen de partij is er te weinig ruimte voor kritiek en discussie en hebben antiracisme en intersectionaliteit geen plaats. Ook zie ik de partijkoers opschuiven naar rechts en zie ik dat een linkse socialistische analyse ontbreekt als het aankomt op het migratie- en asielvraagstuk.

Timmer is bepaald niet het eerste lid dat de partij vaarwel zegt uit onvrede over de koers op gebied van migratie en racisme. Begin dit jaar stapte SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen op en sloot zich later aan bij GroenLinks, omdat ze zich niet kon vinden in het SP-standpunt over vluchtelingen. Twee jaar geleden stapte Kevin Levie al op als voorzitter van de SP in Rotterdam om vergelijkbare redenen. Hij schreef toen op Joop:

Op belangrijke onderwerpen, zoals het vluchtelingendebat, verzaakt de SP op landelijk niveau haar verantwoordelijkheid als grote linkse partij. Hete hangijzers worden liever genegeerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (75)