12

Hirsch Ballin fluit Welten terug om hulpgeld Suriname

Amsterdamse korpschef Bernard Welten had niet de bevoegdheid om samenwerkingsprojecten met de Surinaamse politie af te blazen

Welten liet maandag in NRC weten geen buurtregisseurs meer naar Paramaribo te sturen, maar die beslissing had hij niet mogen nemen. Die bevoegdheid ligt bij de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Minister Ernst Hirsch Ballin floot Welten dinsdag terug en liet weten dat Nederland ‘blijft streven naar een zakelijke en betrokken relatie met Suriname’.

Welten voelt de druk toenemen nu Bouterse aan de macht is in Suriname en besloot zonder overleg met de ministeries de samenwerkingsprojecten te staken. Hij liet weten dat de Nederlandse politie zich niet wil associëren met de nieuwe machthebbers.

Bouterse is in Nederland veroordeeld voor drugshandel en wordt in Suriname verantwoordelijk gehouden voor de Decembermoorden. Volgens Hirsch Ballin verandert Bouterse’ presidentschap echter niets aan de verstandhouding met Nederland. Hij wil de nieuwe regering pas beoordelen als haar plannen, benoemingen en daden duidelijk worden. Dat schrijft de NOS.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan steunt Welten. Volgende week beslist het College van B en W of de samenwerkingsprojecten met Suriname daadwerkelijk worden gestaakt.

NRC: Welten berispt op stop Suriname-geld en Politiegeld voor hulp aan Suriname bevroren

Geef een reactie

Laatste reacties (12)