517

Hirsi Ali: Breivik is product van politieke correctheid

Islam-critica schuift schuld extreem-rechtse terreur in schoenen slachtoffers ... 'Dankzij mij geen geweld tegen moslims in Nederland'

De moorden die Anders Behring Breivik pleegde zijn een direct gevolg van de politieke correctheid in Noorwegen. Dat verklaarde Ayaan Hirsi Ali tegenover Radio 1. Ze meent ook dat het aan haarzelf te danken is dat er in Nederland geen geweld is tegen moslims. De rechtsextremist Breivik sprak in zijn manifest nadrukkelijk en met naam en toenaam bewondering uit voor de ideeën van Wilders en Ayaan Hirsi Ali. Hij vermoordde daarna onder meer 69 mensen op een bijeenkomst van de jongerenbeweging van de Noorse socialistische partij, die hij politieke correctheid verweet.


Hirsi Ali, het oud VVD-Kamerlid dat tegenwoordig bij een conservatieve denktank in de VS werkt, sprak met NOS-verslaggever Wilco Boom in Berlijn nadat ze de Axel Springer prijs had ontvangen, vernoemd naar de Duitse mediamagnaat die onder meer het schandaalblad Bild oprichtte. Hirsi Ali kreeg de prijs voor haar bijdrage aan het debat over de rechten van moslimvrouwen.

Om geen twijfel te laten bestaan over haar woorden hebben we de tekst van het interview letterlijk uitgetikt:

V: U zei net ‘er is voor vrouwen in Nederland veel verbeterd’ maar hier vanavond in Berlijn in uw dankrede zei u ‘de integratie van radicale moslims is nog steeds een van de grootste problemen in Europa’. Is er wat dat betreft niks ten goede veranderd?
A: Er is heel veel veranderd maar in sommige landen, zoals Duitsland, is het onderwerp nog steeds taboe. Begrijpelijk natuurlijk, gelet op de geschiedenis van Duitsland. Mensen die zeggen laten we hier niet over praten, die verwijzen steeds naar de Tweede Wereldoorlog, naar de situatie van de joodse gemeenschap, homoseksuelen, noem maar op. Dat als je die dingen aankaart dan gaan xenofoben, echte xenofoben, daar misbruik van maken.

Ik denk dat landen die het wel hebben aangekaart, zoals Denemarken, dat de integratie daar beter gaat dan elders. Ik denk dat ook Nederland door Geert Wilders, door Pim Fortuyn en daarvoor mijn bijdrage, de bijdrage van mensen zoals Frits Bolkestein, het steeds maar het onderwerp uit de doofpot halen, dat heeft er toe geleid dat er geen geweld is tegen de islamitische minderheid.

V: Geen geweld tegen de islamitische minderheid?
A: Ja, dat is niet het geval. 

V: Zou dat gebeurd zijn als de waarschuwingen van mensen als u, van Bolkestein en anderen er niet waren gekomen?
A: Die sentimenten, de onvrede met de problemen die komen met immigratie, dat moet een uitweg vinden via de vreedzame democratische weg. Als dat niet gebeurt dan gaan mensen eerst geweld prediken en daarna geweld gebruiken. En ik denk dat dat het geval was, bijvoorbeeld in Noorwegen. Hoe meer er gezwegen wordt in een land, hoe meer er onder de oppervlakte broeit. Echt onaangenaam broeit. 

V: Bedoelt u daarmee: de aanslagen van Breivik zijn eigenlijk het gevolg van het stilzwijgen van maatschappelijke problemen? 
A: Dat zegt hij in zijn manifest. Dat zegt hij ook in de rechtszaak die nu publiek is. Dus de theorie die naar voren werd geschoven in het begin dat hij geinspireerd zou zijn door mensen die tegen de jihad zijn dat klopt niet. Hij zegt: ik wilde geweld gebruiken omdat ik geen andere uitweg zag. Nou, dat sentiment heb ik vaker gehoord. Vanaf 2000. Ik hoorde het in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Australië, waar ik ook naar toe ging, mensen klaagden voortdurend over politieke correctheid. En politieke correctheid is dus niet goed.

cc-foto: Atheist Foundation of Australia Inc.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (517)