21

Historisch akkoord tegen atoomterrorisme

Verklaring atoomtop Washington lekt uit ... Meer afspraken over opslag nucleair materiaal

De deelnemers aan de internationale top over nucleaire veiligheid in Washington hebben dinsdag een reeks afspraken met elkaar gemaakt om de risico’s van onder meer atoomterrorisme te bestrijden.

Dat staat in de uitgelekte gezamenlijke verklaring, waar o.a. de Volkskrant naar verwijst.

Regeringsleiders van de 47 deelnemende landen hebben onder meer afgesproken dat er binnen vier jaar een einde moet komen aan de onduidelijkheid over waar bepaalde nucleaire materialen zich bevinden. Om te vermijden dat deze materialen in handen vallen van terroristen, moeten ze vanaf 2014 op een aantal streng beveiligde locaties liggen opgeslagen.

Verder willen de landen meer gaan samenwerken bij het bestrijden van illegale handel in nucleair materiaal. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) blijft het belangrijkste orgaan voor de controle op zaken die te maken hebben met kernenergie en atoomwapens.

Ook Jan Peter Balkenende mocht aanwezig zijn in Washington. De demissionaire premier, die maandag op de top pleitte voor een nucleair tribunaal in Den Haag, sprak over ‘een top zonder precedent’.

”Ook landen die tot nu toe aan de zijlijn stonden, hebben zich verbonden aan een heldere agenda: we gaan nucleair materiaal beter beveiligen en smokkel en misbruik effectiever bestrijden.”

Foto: Gobierno Federal (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (21)