10

Historisch hoog aantal vrouwen in nieuw Frans parlement

Bij de Franse parlementsverkiezingen van afgelopen zondag is een recordaantal vrouwen gekozen. Dat blijkt uit de definitieve verkiezingsuitslag. President Emmanuel Macron nam in aanloop naar de verkiezingen het voortouw en plaatste ongeveer evenveel vrouwen als mannen op zijn kieslijst, andere partijen volgden. Het resultaat: 225 vrouwen kunnen rekenen op een zetel.

‘Het is een historische dag voor de vertegenwoordiging van vrouwen in het parlement,’ zei LRM-voorzitter Catherine Barbaroux. ‘Het parlement zal echt worden vernieuwd – meer divers en jonger.’

Het nieuwe aantal vrouwelijke parlementsleden is een record in Frankrijk. In 2012 werden 155 vrouwen gekozen, vijf jaar eerder waren het er 107. In 2002 telde het Franse parlement slechts 71 vrouwen.

In januari kwam Emmanuel Macron met een videoboodschap waarin hij vrouwen opriep zichzelf kandidaat te stellen. Frankrijk heeft officieel een systeem waarin subsidies aan partijen kunnen worden ingetrokken als niet ten minste 49 procent van de kandidaten vrouw is. In de praktijk zetten de meeste partijen toch vooral mannen op de lijst.

Het LRM had bij deze verkiezingen 192 vrouwen op de lijst, tegenover 207 mannen. Het Mouvement démocrate (MoDem), waarmee Macron een bondgenootschap sloot, had 25 vrouwen op de lijst en 27 mannen.

Bij de verkiezingen behaalde LRM 308 van de 577 parlementszetels. Samen met partner MoDem komt dat totaal op 350 zetels in de Assemblée Nationale.

Bron: De Morgen / cc-foto: Lori Schaull

Geef een reactie

Laatste reacties (10)